BRATISLAVA - Zámena medvedieho cesnaku s jedovatou konvalinkou spôsobila za posledných päť rokov desiatky zdravotných komplikácií. OS ZZS varuje pred nebezpečenstvami, ktoré môžu viesť k nevoľnosti, poruchám srdca a kolapsom.
Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) upozorňuje na riziko zámeny medvedieho cesnaku s jedovatými rastlinami, ako je konvalinka alebo jesienka.
Tento problém viedol k zdravotným komplikáciám, ktoré si v minulom roku vyžiadali päť volaní na tiesňovú linku 155, zatiaľ čo za posledných päť rokov bolo evidovaných až 47 takýchto prípadov.
Manažérka komunikácie s verejnosťou OS ZZS Petra Klimešová priblížila, že konzumácia konvalinky môže spôsobovať vážne zdravotné problémy.
Osoby, ktoré omylom skonzumovali konvalinku, sa často stretávajú s tráviacimi ťažkosťami, ako sú nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha, hnačka, ale aj závažnejšie príznaky, ako slabosť, poruchy rytmu srdca či kolaps.
Osobitnou rizikovou skupinou sú ľudia liečení na poruchy rytmu srdca, pretože jed z konvalinky môže ovplyvniť srdcovú činnosť. V takýchto prípadoch je bezodkladné vyhľadanie lekárskej pomoci nevyhnutné.
Klimešová zdôraznila, že osoby, ktoré sú si vedomé rizika konzumácie jedovatej rastliny, by mali pri prvých príznakoch kontaktovať obvodného lekára počas ordinačných hodín, pohotovostnú službu po 16:00 alebo urgentný príjem v nemocnici.
Ak je stav pacienta kritický, môže zavolať na tiesňovú linku 155, kde skúsení operátori môžu konzultovať situáciu s Národným toxikologickým informačným centrom (NTIC) a v prípade potreby vyslať ambulanciu.
NTIC apeluje na opatrnosť pri zbere medvedieho cesnaku. Hlavným rozdielom je, že každý list medvedieho cesnaku má vlastnú stonku a cibuľku. Listy sú tenké a jemné na dotyk.
Naopak, konvalinka voňavá má dva či tri listy vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je obalená blanitou pošvou. Jesienka obyčajná vôbec nemá stonky a jej listy sú tuhšie a bez vône.
Preventívne opatrenia, správne rozlišovanie rastlín a rýchla reakcia v prípade zdravotných komplikácií môžu predísť závažným problémom. Medvedí cesnak je obľúbenou surovinou, no jeho zber si vyžaduje veľkú dávku obozretnosti.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies