Poznať jednotlivé druhy húb je mimoriadne dôležité, no netreba zabúdať ani na ich správne uskladnenie.
Huby sú mimoriadne obľúbenou pochúťkou mnohých z nás. Majú nielen nezameniteľnú arómu, ktorá dodá „šmrnc“ každému jedlu, ale sú tiež plné výživných látok pozitívne ovplyvňujúcich naše zdravie.
Hubárska sezóna je momentálne v plnom prúde. Toto leto hubárčeniu prialo, teplé a vlhké počasie mnohým zabezpečilo zásoby na celý rok. Na Slovensku môžeme nájsť približne 6-tisíc druhov húb, avšak len asi 150 z nich je jedných. Najnebezpečnejšou je muchotrávka zelená, požitie ktorej môže mať fatálne následky.
Treba však povedať, že vedomosti o jednotlivých druhoch húb nie sú to jediné, čo nám zaistí naozaj bezpečnú konzumáciu hríbov. Veľmi podstatné je vedieť ich skladovať. Huby by nemali byť uložené v mikroténových vreckách a veľký pozor treba dávať aj na to, aby nehnili. Týmto procesom sa totiž do húb dostávajú nižšie cudzopasné huby, ktoré človeku vedia spôsobiť poriadne problémy.
Optimálne teda je zbierať len zdravé a nepoškodené huby, ktorými sme si stopercentne istí a spracovať ich v čo najkratšom čase. Môžeme si ich naporcovať a zamraziť alebo nakrájať na tenké plátky a dôkladne ich usušiť. Potom huby skladujeme na suchom mieste v papierových vreckách, prípadne v nádobe s drobnými dierkami, aby sme zabránili vzniku plesní.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies