Na dnes sme pre Vás pripravili:
Paradajková polievka so syrom
Dnes recept na starú, ale obľúbenú klasiku z paradajkového pretlaku.
Suroviny pre 4 osoby:
4 PL oleja, 2 PL hladkej múky, 1 bobkový list, 2 klinčeky, nové korenie, 1 ČL soli, 1 hrsť cukru, 500 g paradajkového pretlaku, syr na strúhanie,
Príprava receptu:
Z oleja a hladkej múky si urobíme zápražku, ktorú zalejeme vodou. Rozvaríme, pridáme bobkový list, klinčeky, nové korenie, soľ, cukor a za stáleho miešania privedieme k varu. Potom prilejeme paradajkový pretlak a vody toľko, aby mala polievka správnu hustotu. Necháme zovrieť a odstavíme. Podávame so strúhaným syrom.
Čas prípravy: 35 minút
UTOROK 27.9.2016
Plnené paradajky
Večera, pohostenie pre návštevu, alebo len tak ako chuťovka. To sú plnené paradajky.
Suroviny pre 4 osoby:
8 väčších paradajok, 1 konzervu sardiniek v oleji, 1 kyslé jablko, 100 g čerstvého mladého hrášku, 150g majonézy, 2 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava,
Príprava receptu:
Paradajky umyjeme, osušíme, odrežeme vrch a vnútro vydlabeme. Naplníme plnkou, ktorú sme si pripravili nasledovne. Zo sardiniek zlejeme olej, roztlačíme ich vidličkou, pridáme maslo, na malé kocky nakrájané jablko, majonézu. Premiešame, dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou. Túto plnku vložíme do paradajok. Podávame s čerstvou bagetou.
Čas prípravy: 30 minút
STREDA 28.9.2016
Šalát s opečenými paradajkami
Tip na rýchly a osviežujúci šalát nájdete práve v tomto recepte.
Suroviny pre 4 osoby:
1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 750 g malých paradajok, soľ, mleté biele korenie, olivový olej, 1 PL balzamikového octu, lístky čerstvej bazalky,
Príprava receptu:
Cibuľu, cesnak a lístky bazalky nasekáme na drobno. Na panvici rozpálime olej, pridáme paradajky a opečieme ich zo všetkých strán. Vyberieme, pokrájame a všetko spolu zmiešame. Pokvapkáme octom, necháme vychladnúť. Podávame s čerstvou bagetou.
Čas prípravy: 30 minút
ŠTVRTOK 29.9.2016
Šatôčky s paradajkami
Potrebujete rýchlo napiecť a vyčerpali ste už všetky nápady. Nechajte sa inšpirovať týmto receptom.
Suroviny pre 4 osoby:
1 balenie lístkového cesta, paradajky, plátky tvrdého syra, oregano,
Príprava receptu:
Lístkové cesto vyvaľkáme a rozdelíme na štvorce. Do stredu každého štvorca položíme koliesko paradajky. Osolíme, posypeme oreganom. Uzavrieme do šatôčky. Povrch šatôčky pokryjeme plátkom syra. Položíme na mierne maslom vytretý plech a v rozohriatej rúre pri 180°C upečieme asi 10 minút.
Čas prípravy: 25 minút
PIATOK 30.9.2016
Zapekané paradajky s ryžou
Nesmieme zabúdať ani na vegetariánov. Pre nich sme pripravili tento recept.
Suroviny pre 4 osoby:
350 g ryže, 2 PL masla, ½ kg paradajok, 150 g syru na strúhanie, 1 smotana na šľahanie, 3 vajíčka, soľ, mleté korenie, 1 cibuľu, olej,
Príprava receptu:
Ryžu si pripravíme na oleji s cibuľou klasickým spôsobom. Zapekaciu misu potrieme maslom a uložíme polovicu ryže. Uložíme na pláty nakrájané paradajky, polovicu syru a uložíme druhú polovicu ryže. V smotane rozmiešame vajíčka, soľ, korenie a zalejeme pripravenú zmes. Dáme zapiecť. Upečené posypeme syrom, podávame so zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 60 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Za netky.sk
Redakcia Netky