Šošovicová polievka. Suroviny: 400 g šošovice, 150 g sušené slivky, 1 dcl oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 smotana na varenie, 5 dcl mlieka, soľ, ocot
Príprava:
Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka. (Ak šošovicu zalejeme vodou a necháme ju namočenú cez noc, varíme ju o polovicu kratšie). Pridáme slivky, z oleja a múky pripravíme zápražku, ktorú nalejeme do polievky. Nakoniec pridáme mlieko, smotanu na varenie, krátko povaríme a odstavíme. Dochutíme octom. (Ocot dávajte až do vychladnutej polievky, aby sa nezrazila).
Zemiakový šalát s majonézou.
Suroviny:
2 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 3 mrkvy, sterilizovaný hrášok, 2 veľké majonézy, 5 sterilizovaných uhoriek, cukor, ocot, voda, horčica, mleté čierne korenie, soľ
Príprava:
Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, očistíme a vychladnuté pretlačíme cez koliesko na zemiaky. Pridáme pokrájanú cibuľu, hrášok bez nálevu, uvarenú na kocky nakrájanú mrkvu, nakrájané uhorky, soľ, mleté čierne korenie, 1PL horčice a majonézu. V 1 dcl vody rozmiešame 1 PL octu a 1 PL cukru. Prilejeme k šalátu a dôkladne premiešame. Ak je šalát príliš hustý, môžeme priliať aj nálev z uhoriek.
Vyprážaný kapor.
Kapra rozkrájame na podkovičky, opláchneme a namočíme do mlieka najlepšie na noc. Vyberieme, osušíme, nasolíme a necháme chvíľu odležať. Potom obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku, do ktorého sme pridali trochu mlieka a v strúhanke. Vyprážame z oboch strán na oleji, ukladáme na papierové obrúsky, ktoré vsajú prebytočný olej.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies