Na Štedrý večer si pripravíme vianočné menu

NETKY.SK • 24 December 2013, 09:00 • 3 min
Na Štedrý večer si pripravíme vianočné menu

Šošovicová polievka. Suroviny: 400 g šošovice, 150 g sušené slivky, 1 dcl oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 smotana na varenie, 5 dcl mlieka, soľ, ocot

slovakia

left justify in out

Príprava:

Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka. (Ak šošovicu zalejeme vodou a necháme ju namočenú cez noc, varíme ju o polovicu kratšie). Pridáme slivky, z oleja a múky pripravíme zápražku, ktorú nalejeme do polievky. Nakoniec pridáme mlieko, smotanu na varenie, krátko povaríme a odstavíme. Dochutíme octom. (Ocot dávajte až do vychladnutej polievky, aby sa nezrazila).

Zemiakový šalát s majonézou.

Suroviny:

2 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 3 mrkvy, sterilizovaný hrášok, 2 veľké majonézy, 5 sterilizovaných uhoriek, cukor, ocot, voda, horčica, mleté čierne korenie, soľ

Príprava:

Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, očistíme a vychladnuté pretlačíme cez koliesko na zemiaky. Pridáme pokrájanú cibuľu, hrášok bez nálevu, uvarenú na kocky nakrájanú mrkvu, nakrájané uhorky, soľ, mleté čierne korenie, 1PL horčice a majonézu. V 1 dcl vody rozmiešame 1 PL octu a 1 PL cukru. Prilejeme k šalátu a dôkladne premiešame. Ak je šalát príliš hustý, môžeme priliať aj nálev z uhoriek.

Vyprážaný kapor.

Kapra rozkrájame na podkovičky, opláchneme a namočíme do mlieka najlepšie na noc. Vyberieme, osušíme, nasolíme a necháme chvíľu odležať. Potom obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku, do ktorého sme pridali trochu mlieka a v strúhanke. Vyprážame z oboch strán na oleji, ukladáme na papierové obrúsky, ktoré vsajú prebytočný olej.

 

Prajeme dobrú chuť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies