Na Lomnickom štíte pokrstili kuchársku knihu plnú receptov zo Spiša - Gurmán Na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách dnes pokrstili novú kuchársku knihu plnú originálnych spišských receptov. Kulinári v nej nájdu návod na prípravu jedál, ako sú napríklad za
Na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách dnes pokrstili novú kuchársku knihu plnú originálnych spišských receptov. Kulinári v nej nájdu návod na prípravu jedál, ako sú napríklad začurka, svadzba, džatky, striasky, či haruľa. Publikácia nesie názov „Tradičné tajomstvá kuchyne severného Spiša“ a jej autorom sú traja tatranskí šéfkuchári.
„To miesto je pre nás viac než symbolické. Pri dobrej viditeľnosti odtiaľ vidno celý severný Spiš. Teda aj dedinky, v ktorých sme posledných 12 mesiacov prehovárali babičky, aby nám prezradili domáce recepty, ktoré sa v tomto regióne dedia celé generácie,“ zdôvodnil výber miesta na krst František Strela z Nestville Parku v Hniezdnom, kde iniciovali vznik knihy. Zozbierané recepty sú nielen dokumentáciou kulinárskej histórie, ale odrážajú aj tvrdú realitu mnohých generácií na Spiši.
„Tradičné spišské jedlá boli vždy postavené na základných surovinách, ktorých bol v tejto oblasti dostatok, teda zemiakoch a kyslej kapuste,“ vysvetlil šéfkuchár Grandhotela Starý Smokovec Peter Pikovský. Značná časť zozbieraných receptov je tak postavená na základoch kysnutého cesta či polievkovej konzistencii. Pod tradičným spišskými jedlami si návštevníci predstavujú skôr bryndzové halušky či pirohy. „Pravdou však je, že sa podarilo zozbierať už aj zabudnuté recepty, ktoré sa síce menej varia v tatranských reštauráciách, o to častejšie sú však na tanieroch bežných Spišiakov. Táto knižka receptov ma s kolegami inšpirovala a už sme rozmýšľali, ako niektoré z jedál postupne začleniť do ponúk našich reštaurácií,“ povedal šéfkuchár zo Skalnatého plesa Ľubomír Gašpar.
V súvislosti so zlou ekonomickou situáciou mnohých Slovákov je knižka spišských receptov skvelou pomôckou na uvarenie chutných a najmä lacných jedál. „Príprava väčšiny jedál, ktoré sme zozbierali, sa zmestí do troch eur. Samozrejme, závisí od množstva stravníkov, ktorí si chcú na dobrotách pochutiť,“ objasnil Strela a dodal, že nová kniha receptov je ďalšou zo snáh zachovávať tradície na severnom Spiši. Receptár vyšiel v náklade 1000 kusov a zakúpiť si knihu bude možné v novootvorenej expozícii liehovarníctva Nestville Park v Hniezdnom alebo prostredníctvom internetu. V krátkom čase sa počíta s jej anglickou, nemeckou i ruskou verziou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies