BRATISLAVA - Spravte si jesenné hody u vás doma! Pečená hus či kačica totiž patria k jeseni rovnako ako burčiak či padajúce lístie.
Kačka na pomarančoch
Suroviny:
1 ks kačka, 5 ks pomaranč, 3 PL marmeláda, 1/2 liter kurací vývar, 2 PL škrobová múčka, 2 PL pomarančová šťava, 2 PL kryštálový cukor, 20 g maslo, podľa chuti mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Kačku osolíme, okoreníme. Do brušnej dutiny vložíme 1 pomaranč a šťavu z 1 pomaranča. Kačku uzavrieme, dáme na pekáč, podlejeme vývarom a pečieme asi 45 minút. Potom ju obrátime a znovu pečieme 45 minút. Pred dopečením, asi 5 minút, potrieme marmeládou. Z cukru, masla pripravíme karamel, zalejem podľa potreby pomarančovou šťavou a vývarom, pridáme podľa chuti ešte šťavu z pomaranča a povaríme. Zahustíme škrobovou múčkou. Na tanier nakrájame kačku, pridáme pomaranč a polejeme omáčkou.
Kačica pečená na kapuste
Suroviny:
750 g zemiaky, 1 kg kyslá kapusta, 1 ks kačica, 500 g cibuľa, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, 1 štipka mletá červená sladká paprika, trochu bazalka
Postup:
Zemiaky ošúpeme, rozkrojíme na polovice a varíme ich približne 10 minút v mierne osolenej vode. Potom ich scedíme, dochutíme soľou, korením, paprikou a bazalkou. Medzitým dáme variť na 10 minút aj kyslú kapustu s 500 ml vody. Potom kapustu zmiešame s nadrobno nasekanou cibuľou, mletou červenou paprikou a zmes preložíme na plech alebo do pekáča. Kačicu poriadne umyjeme, osušíme a dochutíme soľou zvonku i zvnútra. Naplníme ju ochutenými zemiakmi a zašijeme. Položíme ju na kyslú kapustu, dochutíme soľou, korením a dáme ju piecť do vyhriatej rúry.
Kačica so slivkovou omáčkou
Suroviny:
1 ks kačka, soľ mleté čierne korenie, 50 g maslo alebo margarín, mäsový vývar alebo voda
Slivková omáčka:
1 konzerva slivkový kompót, 2 PL červené víno, 1 štipka soľ, 1 štipka mletý zázvor, 1 štipka mletý klinček, trochu škorica, trochu mletá červená paprika, 1 ČL nastrúhaná citrónová kôra, 1 ČL polievkové korenie, 1 ČL maizena
Postup:
Kačku osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku. Na pekáč dáme maslo, kačku a dáme piecť do rúry pri teplote 200 stupňov. Občas ju podlejeme vývarom alebo vodou. Pred dopečením potrieme maslom. Doba pečenia je približne 80 minút. Po upečení ju rozporcujeme na menšie kúsky. Môžeme podávať so zemiakovými plackami. Slivková omáčka: Slivky vykôstkujeme a pretrieme cez sito. Zahustíme maizenou rozmiešanou s vínom a zmiešame so všetkými koreninami.
Kačka so šošovicou
Suroviny:
1 ks kačka, štipka soľ, štipka mleté čierne korenie, 1 stonka tymian, 1 stonka rozmarín, trochu olej, 200 g šošovica, 1 ks cibuľa, 1 ks mrkva, 30 g maslo, 1 PL petržlenová vňať, 250 ml červené víno, 2 PL ovocný ocot, 1 KL solamyl
Postup:
Kačku očistíme, rozporcujeme, opražíme na rozohriatom oleji, zalejeme 150 ml vriacej vody, pridáme soľ, korenie, tymian, rozmarín a uvaríme. Šošovicu uvaríme. Mrkvu a cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno spolu s vňaťou. Víno, ocot, a 250 ml vývaru z kačky prevaríme. Kúsky kačky posolíme, okoreníme, potrieme olejom, na pekáči opečieme a vo vyhriatej rúre pečieme 35 minút dochrumkava. Mrkvu a cibuľu opražíme na masle, pridáme uvarenú šošovicu a podlejeme trochou vývaru z kačky, rozmiešaným so solamylom. Povaríme a dochutíme soľou, korením a posekanou vňaťou. Kačku podávame so šošovicou a uvarenými zemiakmi alebo knedľou.
Kačica na červenom víne
Suroviny:
1 ks kačica, 2 ks cibuľa, 2 ks citrón, 1 ks kačacia pečeň, 1 PL hladká múka, 250 g bôčik, 150 g šampiňóny, 1 liter červené víno, 4 strúčiky, cesnak, 16 ks perlovka, 2 PL maslo, 1 KL cukor, 1 PL biely vínny ocot, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, tymian, bobkový list
Postup:
Na kocky pokrájame bôčik a necháme ho prejsť varom v posolenej vode a následne z neho vyškvaríme tuk. Vyberieme kúsky bôčika a na tuku opečieme rozporciovanú kačicu. Potom ju zalejeme vínom tak, aby zostala prekrytá. Osolíme, okoreníme a pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, nakrájanú cibuľu, cesnak, bobkový list a tymián. Prikryjeme dusíme pomaly približne 1,5 hodiny. Pridáme vyškvarený bôčik a podusíme pol hodinu. Sparíme vo vriacej vode ošúpané cibuľky, opečieme ich na menšej časti masla, do ktorého pridáme cukru a trošku octu. Pokrájané šampiňóny na chvíľku namočíme do vody s citrónovou šťavou. Keď je kačica skoro hotová, šťavu zahustíme zápražkou, ktorú sme pripravili z múky a masla, primiešame zomletú kačaciu pečeň a povaríme ešte 20 minút, pridáme šampiňóny s cibuľkami a prehrejeme.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies