BRATISLAVA - Radi si vždy vyberáte z jedálneho lístku niečo, čo ste ešte nikdy neochutnali? Niektorí ľudia sú ochotní za gastronomickým zážitkom cestovať niekoľko tisíc kilometrov a dokonca riskovať svoj život.
Nie je známe, čo ľudí vedie k ochutnávaniu nebezpečných jedál. Možno to je adrenalín, ktorý pri tom zažívajú, alebo to musí byť naoazj delikatesa, ktorá stojí aj za cenu života. Viete, kotré jedlá patria medzi najnebezpečnejšie na svete?
Casu Marzu
Túto pochúťku označovanú aj ako zhnitý syr niektorí označujú ako najnebezpečnejší syr na svete. Syr je vo výrobnom procese zámerne infikovaný larvami sýrorodky drobnej. Tisíce týchto červov syr po dobu dvoch až troch mesiacov jedia. Ich tráviaci trakt spôsobuje efektívnejšie rozkladanie tukov a vďaka ich aktívnej činnosti získa Casu marzu výnimočne jemnú chuť a konzistenciu. Konzumenti počas jedenia syru majú na sebe väčšinou ochranné okuliare. Tento syr je nebezpečný v tom, že sa červíky môžu prevŕtať črevnými stenami a spôsobiť tak vážne problémy. Oveľa horšie ale je, keď sa nesprávne odhadne zrelosť syru a Casu marzu je toxické.
Cassava
Cassava alebo tiež sladký zemiak je tropická koreňová plodina. Používa sa na výrobu škrobu, ktorý je veľmi dôležitou súčasťou jedálnička v Afrike, Južnej Amerike aj v niektorých častiach Ázie. Cassava však musí byť veľmi dôkladne uvarená, aby sa mohla jesť. Pri konzumácii v surovom stave sa totiž uvoľňuje enzým, ktorý sa premieňa v jedovatý kyanovodík.
Hákarl
Hákarl je mäso z grónského žraloka. Tento druh žraloka nemá močové cesty, takže všetky toxíny má v sebe. Hákarl sa pripravuje tak, že sa žralok vypitvá a jeho mäso sa nechá niekoľko mesiacov kvasiť a tým by malo byť zbavené všetkých toxínov. Ak sa však mäso nenechá kvasiť dostatočne dlho spôsobuje svojim konzumentom otravu jedlom.
Sannakji
V tomto prípade ide o malú chobotničku, ktorá za je v surovom stave. Je síce ochutená, ale vôbec nie tepelne upravená. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že vám jej prísavky na chápadlách môžu uviaznuť v krku a spôsobiť udusenie. Sannakji už zabila niekoľko desiatok ľudí.
Fugu
Fugu je ryba obľúbená najmä v Číne. Nebezpečnou sa stáva v okamihu ako ju kuchár zle pripraví. Tieto ryby totiž obsahujú smrteľne jedovatý tetrododoxín, ktorý paralyzuje nervový systém. Pečeň, koža a pohlavné orgány ryby Fugu musia byť odstránené aby sa predošlo nebezpečenstvu. Na prípravu tohoto pokrmu musíte mať licenciu a to má iba pár čínskych kuchárov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies