BRATISLAVA - Pri pohľade na tradičné jedlá rôznych národov na vianočných stoloch nájdete aj naozajstné bizarnosti. Dáte si smaženú húsenicu či veľrybiu kožu?
Filipíny
Na filipínskom ostrove Mindanao niektorí kresťania hodujú krysy varené s chilli a cesnakom či netopiere v kokosovom mlieku.
Grónsko
Štedrovečerný stôl v Grónsku nie je nič pre slabé povahy. Miestni pripravujú tradičnú špecialitu zvanú kiviak už mesiace pred Vianocami. Táto “delikatesa” sa pripravuje z päťsto mŕtvych alk (vták podobný tučniakovi), ktoré sa vcelku (vrátane peria a zobákov) zašijú do tulenej kože. Celé sa to nechá pár mesiacov uležať a fermentovať. Podľa miestnych ide o náramnú pochúťku, ktorá sa skvele hodí na sviatočný stôl.
Japonsko
V Japonsku na Štedrý deň veľa ľudí zamieri do KFC. Táto americká reštaurácie rýchleho občerstvenia zaznamenáva vo vianočnom období obrovské tržby a 24. decembra musí odmietať zákazníkov, ktorí si včas nepodali objednávku. Rodiny do fastfoodového reťazca vyrážajú pre špeciálne vianočné vedierko, ktoré je typické pre ich štedrovečerný stôl.
Juhoafrická republika
Tradičné vianočné hody v Juhoafrickej republike majú jednu, pre nás nevábnu pochúťku. Konzumujú sa tu vyprážané húsenice mory zvanej Gonimbrasia Belina. Húsenice sú pre niektorých miestnych dôležitým zdrojom proteínu a čas zberu sa prelína s Vianocami.
Nórsko
Nevábnu sviatočnú pochúťku majú aj v Nórsku. Volá sa smalahove a ide o sušenú jahňaciu hlavu, ktorá sa následne vyúdi, uvarí či podusí. Pred konzumáciou sa odstráni koža, niektorí nechávajú vnútri hlavy mozoček, na ktorom si potom lyžičkou pochutnávajú.
Indonézia
V Indonézii obsahujú vianočné hody tiež maškrty ako bravčové varené v krvi či psie mäso. Ľudia sa spravidla po omši schádzajú s príbuznými v dome svojich rodičov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies