Hygienici v rámci kontroly urobili 249 prehliadok v 193 „ázijských reštauráciách (čínske, indické, kórejské, orientálne a pod.)“ po celom Slovensku. V Bratislave skontrolovali 39 prevádzok, v Košiciach 20 prevádzok, v Žiline 19 prevádzok. V Bratislavskom kraji (39 prevádzok), v Trnavskom kraji, v Žilinskom kraji (po 29 prevádzok), v Nitrianskom kraji (27 prevádzok), v Košickom kraji (25 prevádzok), v Banskobystrickom kraji (13 prevádzok) a v Trenčianskom kraji (14 prevádzok).
"Pri kontrolách sa nedostatky zistili takmer v každej druhej prevádzke - spolu v 89 prevádzkach ázijských reštaurácií (čo predstavuje 46 % prevádzok),“ napísal ÚZV vo svojej správe. "Pri kontrolách bolo spolu odobraných 492 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 78 sterov nevyhovujúcich,“ pokračuje ÚZV v správe. „Zároveň bolo odobraných 380 vzoriek pokrmov, z ktorých mikrobiologickým kritériám nevyhovelo len 10 vzoriek pokrmov,“ uzatvára výsledok kontroly.
Najčastejšie zisťované nedostatky pri mimoriadnej kontrole:
- nepovolené zmrazovanie mäsa (napr. hovädzieho, bravčového a jahňacieho) a kostí dodaných do zariadenia v chladenom stave, zmrazovanie kačacieho mäsa (stehná) po ich čiastočnej tepelnej úprave, zmrazovanie rôznych potravín (saláma, párky, syry) a hotových jedál,
- používanie rôznych surovín a polotovarov neoznačených v štátnom jazyku,
- nedostatočná evidencia o príjme tovaru, nedostatočná vysledovateľnosť na základe vedenej evidencie,
- rozmrazovanie mäsa pri izbovej teplote resp. vo vode,
- neoznačené pracovné plochy, zámena pracovných plôch a kríženie čistých a nečistých druhov činností (napr. na mäsovom kláte bolo uložené vyprážané kuracie mäso, manipulácia s hotovými pokrmami na pracovnom stole na čistenie zeleniny),
- uchovávanie hotových pokrmov po dobe spotreby (skladovanie hotových pokrmov vrátane zeleninových šalátov a polotovarov pripravených v predchádzajúcich dňoch – napr. pečené hydinové mäso a sladko-kyslé kúsky, pečená kačica, varené cestoviny, ostrokyslá polievka, ryža),
- nedostatky v skladovaní surovín, polotovarov (spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín – napr. vajcia, surové zeleninové polotovary a hotové pokrmy v jednom chladiacom zariadení),
- v mraziacich boxoch nájdené potraviny neznámeho pôvodu (bez akéhokoľvek označenia),
- nevykonávanie monitoringu a evidencie teplôt skladovaných surovín, polotovarov a potravín, niektoré chladiace a mraziace zariadenia bez teplomerov, nedodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca,
- používanie obalov nevhodných na priamy styk s potravinami – rôzne typy vreciek, tašiek a plastových vedier,
- neoznačené alergény v jedálnych lístkoch,
- nedostatky v prevádzkovej hygiene, napr. chladiace a mraziace zariadenia s nánosom námrazy, znečistené siete na oknách a parapetné dosky, znečistené steny a podlaha, nedostatočná čistota skladovacích priestorov, umývadlo na umývanie rúk nevybavené prostriedkami na umývanie a osušovanie rúk,
- chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov.
Celú správu si prečítate TU.
Autor: Redakcia Netky