VYSOKÉ TATRY - Slovenskí študenti dosiahli výnimočný triumf na prestížnej medzinárodnej kuchárskej súťaži Gastro Erasmus 2025 v tureckom Manavgate. S nadšením a precíznosťou získali štyri zlaté medaily, vrátane absolútneho víťazstva Jozefa Babušu za jeho sous vide jahňacie kotlety.
Medzinárodná kuchárska súťaž Gastro Erasmus 2025, ktorá sa konala v tureckom Manavgate, priniesla jedinečný úspech slovenskej Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách.
Súťaž, na ktorej sa stretlo 146 študentov z 15 európskych krajín, poskytla mladým kulinárom príležitosť predviesť svoje zručnosti a porovnať ich na medzinárodnej úrovni. Slovenský tím získal štyri zlaté medaily, pričom najväčší triumf dosiahol Jozef Babuša so svojím excelentným výkonom v kategórii „hlavné jedlo“.
Cieľom súťaže bolo podporiť zručnosti účastníkov a zdôrazniť kultúrne dedičstvo prostredníctvom gastronómie. Slovenskú školu na podujatí reprezentovali Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec pod vedením riaditeľa Pavla Hudáčka a majstra odbornej výchovy Mareka Pajera.
Jozef Babuša zažiaril so sous vide jahňacími kotletami v panko strúhanke, slovenskými džatkami, bylinkovým maslom a redukciou mäsového jus. Porota mu udelila dokonalé skóre 100 bodov, čo mu vynieslo titul absolútneho víťaza kategórie. Navyše si vyslúžil špeciálne ocenenie – gravírovanú šabľu s jeho menom.
Viktória Orolínová triumfovala s roládou zo sumca, doplnenou restovanými zemiakovými variáciami a limetkovou omáčkou, čím sa stala absolútnou víťazkou kategórie. Lukáš Hovanec zaujal domácimi raviolami plnenými bryndzou a slovenskými lesnými hubami na smotanovo-cesnakovej omáčke.
Okrem individuálnych úspechov predviedli študenti svoj talent aj v tímovej kategórii. Ich trojchodové menu ocenila porota pre jeho technickú precíznosť, estetiku a harmonické chute. Výsledkom bolo zlaté pásmo a tretie miesto spomedzi 23 tímov.
Riaditeľ Pavol Hudáček zdôraznil, že Gastro Erasmus 2025 nebolo len o kulinárskej súťaži, ale aj o výmene kultúrnych hodnôt a budovaní medzinárodných vzťahov.
Účasť na takej prestížnej súťaži je dôkazom kvality výučby na škole a nadšenia, ktoré študenti do svojej práce vkladajú. „Tento úspech je obrovským povzbudením nielen pre študentov, ale aj pre školu a celý región,“ uviedol Hudáček.
Podujatie ukázalo, že slovenskí študenti dokážu konkurovať na medzinárodnej úrovni, a to nielen technickými schopnosťami, ale aj schopnosťou prepájať modernú gastronómiu s národným kultúrnym dedičstvom.
Historický úspech na Gastro Erasmus 2025 upevnil postavenie Slovenska na kulinárskej mape Európy. Študenti SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci sú dôkazom toho, že talent, tvrdá práca a vášeň môžu dosiahnuť výnimočné výsledky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies