Historický úspech slovenskej gastronómie: Študenti SOŠ v Hornom Smokovci žiarili na Gastro Erasmus 2025

NETKY.SK • 9 Apríl 2025, 11:14 • 2 min
Historický úspech slovenskej gastronómie: Študenti SOŠ v Hornom Smokovci žiarili na Gastro Erasmus 2025

slovakia

left justify in out

VYSOKÉ TATRY - Slovenskí študenti dosiahli výnimočný triumf na prestížnej medzinárodnej kuchárskej súťaži Gastro Erasmus 2025 v tureckom Manavgate. S nadšením a precíznosťou získali štyri zlaté medaily, vrátane absolútneho víťazstva Jozefa Babušu za jeho sous vide jahňacie kotlety.


linkedinfacebooktwitterwhatsappinstagram

Medzinárodná kuchárska súťaž Gastro Erasmus 2025, ktorá sa konala v tureckom Manavgate, priniesla jedinečný úspech slovenskej Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

Súťaž, na ktorej sa stretlo 146 študentov z 15 európskych krajín, poskytla mladým kulinárom príležitosť predviesť svoje zručnosti a porovnať ich na medzinárodnej úrovni. Slovenský tím získal štyri zlaté medaily, pričom najväčší triumf dosiahol Jozef Babuša so svojím excelentným výkonom v kategórii „hlavné jedlo“.

Cieľom súťaže bolo podporiť zručnosti účastníkov a zdôrazniť kultúrne dedičstvo prostredníctvom gastronómie. Slovenskú školu na podujatí reprezentovali Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec pod vedením riaditeľa Pavla Hudáčka a majstra odbornej výchovy Mareka Pajera.

Jozef Babuša zažiaril so sous vide jahňacími kotletami v panko strúhanke, slovenskými džatkami, bylinkovým maslom a redukciou mäsového jus. Porota mu udelila dokonalé skóre 100 bodov, čo mu vynieslo titul absolútneho víťaza kategórie. Navyše si vyslúžil špeciálne ocenenie – gravírovanú šabľu s jeho menom.

Viktória Orolínová triumfovala s roládou zo sumca, doplnenou restovanými zemiakovými variáciami a limetkovou omáčkou, čím sa stala absolútnou víťazkou kategórie. Lukáš Hovanec zaujal domácimi raviolami plnenými bryndzou a slovenskými lesnými hubami na smotanovo-cesnakovej omáčke.

Okrem individuálnych úspechov predviedli študenti svoj talent aj v tímovej kategórii. Ich trojchodové menu ocenila porota pre jeho technickú precíznosť, estetiku a harmonické chute. Výsledkom bolo zlaté pásmo a tretie miesto spomedzi 23 tímov.

Riaditeľ Pavol Hudáček zdôraznil, že Gastro Erasmus 2025 nebolo len o kulinárskej súťaži, ale aj o výmene kultúrnych hodnôt a budovaní medzinárodných vzťahov.

Účasť na takej prestížnej súťaži je dôkazom kvality výučby na škole a nadšenia, ktoré študenti do svojej práce vkladajú. „Tento úspech je obrovským povzbudením nielen pre študentov, ale aj pre školu a celý región,“ uviedol Hudáček.

Podujatie ukázalo, že slovenskí študenti dokážu konkurovať na medzinárodnej úrovni, a to nielen technickými schopnosťami, ale aj schopnosťou prepájať modernú gastronómiu s národným kultúrnym dedičstvom.

Historický úspech na Gastro Erasmus 2025 upevnil postavenie Slovenska na kulinárskej mape Európy. Študenti SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci sú dôkazom toho, že talent, tvrdá práca a vášeň môžu dosiahnuť výnimočné výsledky. 


Zdroj textu: SOŠ hotelová, Horný Smokovec 17026, Foto: FB/SOŠ hotelová, Horný Smokovec 17026


Autor: Viktória Gromová

Študentka Dubnického inštitútu, odbor učiteľstvo praktickej prípravy v ekonomických predmetoch. pre redakciu Netky píšem domácu politiku a domáce dianie. O politiku sa zaujimam od 17 rokov a aktívne sa jej venujem od 19. Rada čítam ekonomické knihy. Zaujimam sa aj o celosvetové dianie.

Netky
Letné prázdniny o
00 DNÍ00 HODÍN00 MINÚT00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies