FOTO Recept: Vianočka

NETKY.SK • 20 December 2015, 09:00 • 2 min
FOTO Recept: Vianočka

BRATISLAVA – Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je nie len stromček a darčeky, ale určite aj vianočka. Tu je náš posledný recept.

slovakia

left justify in out

Suroviny:

1 kg polohrubej múky, 50 g droždie, ½ litra vlažného mlieka, 190 g tuku na pečenie, 180 g práškového cukru, 4 žĺtky, štipka soli, 100 g hrozienok, 100 g mandlí, z 1 citróna nastrúhaná kôra

 

Príprava:

1. V hrnčeku zmiešame 2 dcl  vlažného mlieka, droždie, štipku soli , 1 lyžičku kryštálového cukru. Necháme kysnúť.  Do misy nasypeme preosiatu múku, ostatné mlieko, rozpustený a vychladnutý tuk, cukor, žĺtky, citrónovú kôru a pridáme kvások. 

 

img

 

2. Varechou (alebo rukou) vypracujeme vláčne cesto. Miesime tak dlho, aby sa cesto neprilepovalo na varechu. Poprášime múkou a necháme kysnúť. 

 

img

 

3. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a zapracujeme doň hrozienka a mandle. 

 

img

 

4. Cesto rozdelíme na polovičku, vzniknú nám dve veľké vianočky. Každú časť rozdelíme na 5 rovnakých dielov. 

 

img

 

5. Z troch častí upletieme vrkoč, ktorý prenesieme na vymastený plech. Dve časti cesta zvinieme a položíme na vrkoč. Necháme na plechu kysnúť ešte aspoň ½ hodinu. 

 

img

 

6. Potom vianočku potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sekanými mandľami a pomaly pri mierne teplote pečieme asi hodinu.

 

img

 

Dobrá rada: Do vianočky pozapichujeme 5-6 špajdlí, nerozteká sa, zostane vysoká.

 

img

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies