BRATISLAVA - Ľahko, rýchlo a chutne. Takto môže pripraviť nedeľný obed aj začínajúca gazdinka, ktorá to ešte nikdy neskúšala.
Polievka z lososa.
Suroviny pre 4 osoby:
200g lososa, 200 g tresky, 1 cibuľu, 0,5 l mlieka, 1 zeleninový bujón, 3 PL hladkej múky, 1 smotanu na varenie, čerstvé šampiňóny, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 kaleráb, olivový olej, soľ, korenie, vegetu,
Príprava:
Zeleninu očistíme, nastrúhame a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme múku a zalejeme vodou. Vložíme bujón a necháme povariť asi pol hodiny. Potom pridáme ryby nakrájané na kocky, mlieko a spolu varíme asi už len 5 minút. Medzi tým si orestujeme šampiňóny, ktoré pridáme do polievky. Prilejeme smotanu, dochutíme soľou, korením, necháme prejsť varom a odstavíme. Podávame zdobenú lístkami tymianu.
Pečený pstruh.
Suroviny pre 4 osoby:
4 pstruhy, 8 zemiakov, 1 papriku zelenú, červenú a žltú, 2-3 cibule, 1 cuketu, cesnak, citrón, maslo, sušené oregano, bazalka, soľ, mleté čierne korenie,
Príprava:
1. Zeleninu a zemiaky očistíme, nakrájame a dáme do väčšej misy. Pridáme soľ, korenie, oregano, bazalku, premiešame a preložíme do pekáča ktorý sme potreli olejom. Pokladáme kúsky masla. Ryby očistíme, odrežeme plutvy, umyjeme a osušíme. Dobre nasolíme.
2. Do vnútra uložíme kúsky cesnaku, pokvapkáme citrónom a uložíme na pripravenú zeleninu. Na pstruhy ešte položíme plátky citrónu a upečieme.
Naša rada: Zemiaky si radšej predvarte, lebo na pečenie pstruha stačí asi 30 minút.
Prajeme dobrú chuť.