BRATISLAVA - Nie každú nedeľu musíme mať na obed rezne. Vyskúšajte tieto netradičné recepty, možno si ich obľúbi vaša rodina a stanú sa súčasťou vášho jedálneho lístku.
Krémová polievka z červenej repy.
Suroviny pre 4 osoby:
3 ks červenej repy, 3 ks zemiakov, 1 väčšiu cibuľu, 1 mrkvu, 1 petržlen, 3 dcl mlieka, olej, vodu mletú rascu, soľ, muškátový orech, na posypanie: strúhaný syr, petržlenovú vňať,
Príprava:
1. Očistenú mrkvu, červenú repu a petržlen nastrúhame na hrubšom strúhadle.
2. Cibuľu a zemiaky nakrájame nadrobno.
3. Do hrnca nalejeme olej, a keď je rozpálený, orestujeme nakrájanú cibuľu do sklovita.
4. Do orestovanej cibuľky pridáme nastrúhanú zeleninu aj nakrájané zemiaky a necháme v hrnci chvíľu restovať.
5. Po cca 2 min zalejeme zeleninu vodou, ale nie doplna. Pridáme 3 dcl mlieka a povaríme, kým nie je zelenina úplne mäkká. Keď zelenina zmäkne, polievku dochutíme soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a trochou mletej rasce.
6. Po dochutení, polievku zmixujeme do krémova. Do vymixovanej polievky vlejeme podľa uváženia ešte vodu, necháme prejsť varom, napokon dochutíme a podávame.
Pred podávaním nastrúhame do teplej polievky tvrdý syr a posypeme petržlenovou vňaťou.
Cukinovo-pečeňové placky.
Suroviny pre 4 osoby:
1 stredne veľká cukina, 4 žemle, 4 vajcia, 20 dkg kuracej pečienky, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, soľ, rasca, majorán, čierne korenie, strúhanka, olej na vyprážanie
Príprava:
1. Cukinu očistíme, postrúhame, vyžmýkame. Žemle navlhčíme mliekom alebo vodou, vyžmýkame a zamiešame do cukiny spolu s vajíčkami, zomletou pečeňou, pretlačeným cesnakom, korením, vňaťou petržlenu a soľou. Podľa potreby zahustíme strúhankou.
2. Pripravenú zmes lyžicou ukladáme na horúci olej /málo oleja/ a roztláčame na placky, opekáme z oboch strán.
Podávame so zemiakmi a šalátom.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies