BRATISLAVA - Je Prvý sviatok Vianočný. Stôl sa prehýba koláčmi, v chladničke nám zostalo zo všetkého jedla. Všetci sú doma, tak im pripravte niečo dobré. Tu je náš tip.
Sýta polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
3 zemiaky, 1 mrkva, 1 petržlen, ¼ zeleru, 1 pór, 1 cibuľa, majorán, 2 strúčiky cesnaku, celú rascu, 2 PL krúp, hrsť sušených húb, petržlenovú a zelerovú vňať, 2 PL masla, 1 ½ PL hladkej múky, soľ, bujón,
Príprava receptu:
1. Huby namočíme, zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na časti masla opražíme cibuľu, zeleninu, prelisovaný cesnak, zemiaky a umyté krúpy. Zalejem vodou, pridáme bujón, huby a uvaríme do mäkka.
2. Zo zvyšného masla a múky urobíme zápražku, zriedime ju vodou a pridáme do polievky. Dochutíme soľou, vložíme petržlenovú a zelerovú vňať, krátko povaríme a odstavíme.
Novohradský rezeň.
Suroviny pre 4 osoby:
800 g bravčového karé, mleté čierne korenie, bujón, 2 ČL sladkej mletej papriky, soľ, 1 cibuľu, 1 konzervu šampiňónov, 200 ml sterilizovaného leča, 1 ½ PL hladkej múky, 1 smotana na varenie, olej,
Príprava receptu:
1. Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji.
2. Vyberieme, vo výpeku opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme múku, mletú papriku, zalejeme vodou. Vložíme mäso, bujón, scedené šampiňóny, lečo a udusíme do mäkka. Nakoniec prilejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme.
3. Podávame s varenými zemiakmi.
Čas prípravy: 90 minút
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies