BRATISLAVA - V minulosti u nás platilo, že čo údolie, to odlišná Štedrá večera. Doba sa síce zmenila a tradície Slovákov pomiešali, ale stále sa môžeme inšpirovať pôvodnou vianočnou kuchyňou zo západného Slovenska.
Šošovicová polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 10 dcl oleja, 2 PL hladkej múky, 1 smotanu na varenie, 5 dcl mlieka, ocot, soľ,
Príprava:
Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Pridáme slivky, z oleja a múky si pripravíme svetlú zápražku a nalejeme do polievky. Pridáme mlieko, smotanu, dochutíme soľou, necháme prejsť varom a odstavíme.
Dobrá rada: Ak šošovicu namočíme cez noc do vody, doba varenia sa skráti na polovicu. Ocot dávame až do vychladnutej polievky, aby sa nezrazila.
Zemiakový šalát s majonézou.
Suroviny:
2 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 3 mrkvy, sterilizovaný hrášok, 1 veľkú majonézu, 5 sterilizovaných uhoriek cukor, ocot, voda, horčica, mleté čierne korenie, soľ, kyslú smotanu
Príprava:
1.Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, očistíme a vychladnuté pretlačíme cez koliesko na zemiaky.
2. Pridáme pokrájanú cibuľu, hrášok bez nálevu, uvarenú na kocky nakrájanú mrkvu, nakrájané uhorky, soľ, mleté čierne korenie, 1PL horčice, majonézu a smotanu podľa potreby. V 1 dcl vody rozmiešame 1 PL octu a 1 PL cukru. Prilejeme k šalátu a dôkladne premiešame.
3. Ak je šalát príliš hustý, môžeme priliať aj nálev z uhoriek.
Vyprážaný kapor.
1. Kapra rozkrájame na podkovičky, opláchneme a namočíme do mlieka najlepšie na noc. Vyberieme, osušíme, nasolíme a necháme chvíľu odležať. Potom obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku, do ktorého sme pridali trochu mlieka a v strúhanke.
2. Vyprážame z oboch strán na oleji, ukladáme na papierové obrúsky, ktoré vsajú prebytočný olej.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies