Dáni chcú koncového spotrebiteľa informovať o tom, aký má produkt, ktorý si práve kupuje, dopad na životné prostredie.
Nad dopadom činnosti človeka na životné prostredie sa jednotlivé štáty zamýšľajú stále viac. A opodstatnene. Naša Zem je totiž momentálne v stave, ktorý je skutočne na pokraji „zrútenia“, pričom príroda doslova volá o pomoc. O severských štátoch je známe, že fungujú ekologickejšie než zbytok sveta a práve tu sa zrodila nová myšlienka, ktorá by mohla naučiť ľudí viac chrániť planétu.
Dánska vláda diskutuje o novom návrhu zákona, ktorý by zabezpečil, že by všetky potraviny boli okrem iného označené aj akousi ceduľkou, kde by sa písalo o dopadoch výroby konkrétneho produktu na životné prostredie.
Zdroj: Pixabay
„Naším cieľom je vytvoriť presné označenie, ktoré by poskytovalo všetky potrebné informácie. Sójové mäso či tofu by tak napríklad obsahovalo informácie o vplyve pestovania sóje na životné prostredie v Južnej Amerike. Takéto veci je veľmi náročné vypočítať, preto nás čaká poriadne ťažká úloha,“ vysvetľuje Morten Høyer, riaditeľ Dánskej rady pre poľnohospodárstvo a výživu.
Politici si od tejto novinky sľubujú zvýšenie povedomia o otázkach súvisiacich s pesticídmi, plytvaním vodou i uhlíkovou stopou. Tým, že bude konečný spotrebiteľ s týmito informáciami viac konfrontovaný, môže to v konečnom dôsledku ovplyvniť jeho voľbu, čo by viedlo k postupnému presedlávaniu na produkty predstavujúce menšiu environmentálnu záťaž.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies