MENINY , MATÚŠ
close

Dnes je 21. september 2023

MATÚŠ


Z histórie
21. SEPTEMBER 1964

Malta získala nezávislosť od Veľkej Británie

Hebrejský dátum: 5784.1
Juliánsky dátum: 2460209

Do sviatku
41d
Do víkendu
35h
BIBLIA
close

BIBLIA

Slovo na dnes:

Haleluja! Spievajte Hospodinovi novú pieseň, chválospev o ňom v zhromaždení zbožných

Žalm 149:1

GDPR & COOKIES
close

Cookies a nastavenia

Základné nastavenia fungovania portálu Netky.sk. Povolte vykonávanie scriptov, vypnite reklamu (platený balíček), určite si zarovnanie textu
NASTAVENIA
close

Nastavenia



Konfigurovať hlavnú stránku

Nastavte si, ktoré ktoré správy sa majú zobrazovať

Zmeniť heslo

Zmeňte si vaše heslo

Zmeniť nick

Zmeňte si váš nick

Moje faktúry

História Vašich faktúr za služby NetkyPlus

Predplatné

Balíčky NetkyPlus ponúkajú služby, ktoré sú dostupné iba predplatiteľom

Čo takto dať si prívarok?

Netky.sk • 09:00 • Čas čítania 2 min

BRATISLAVA - Prívarok alebo ak chcete omáčka je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná a chutná. Máte ju hotovú za pár minút a zavďačíte sa ako deťom tak dospelým.

left justify
zoom in zoom out
facebooktwiterlinkedinwhatsapp

slovakia


Šošovicový prívarok

 

Suroviny: 

 

1 balíček šošovica, 4 ks zemiaky, 1 ks kyslá smotana, bobkový list, soľ, ocot, hladká múka

 

Postup:

Do hrnca dáme variť šošovicu. Pridáme bobkový list. Zemiaky očistíme, pokrájané na kocôčky.Pridáme do hrnca, osolíme a dovaríme. Smotanu zmiešame s 2PL hladkej múky, a pridáme do uvarenej polievky, postupne ,aby sa nezrazila. Polievku dochutíme octom(niekto aj cukrom) , podávame. 

 

img

 

Hrachový prívarok 

 

Suroviny:

500 g suchý hrach, 3 strúčiky cesnak, 3 ks bobkový list, 2 ČL soľ, 1 ks kyslá pochúťková smotana, 4 ks klobása, 1,5 litre voda
 

Postup:

Hrach zalejeme 1,5 l vody, pridáme bobkový list a cesnak. Pozor varíme bez soli, ináč by sme varenie predĺžili a varíme v tlakovom hrnci do mäkka (cca 15-20 min). V obyčajnom hrnci 45 min. Na zjemnenie je výborna smotana. Ako chuťovku môžete zvoliť opečenú klobásku alebo údené mäso.

 

img


Prívarok z kyslej kapusty


Suroviny
600 g kyslej kapusty, 200 ml smotany, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 40 g masti, mletá červená paprika, drvená rasca, soľ

 

Postup:
Kyslú kapustu nakrájame na jemnejšie kúsky. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Na rozpálenej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme hladkú múku, mletú červenú papriku, rascu a popražíme. Takto pripravenú zápražku zalejeme vychladnutou vodou z uvarenej kyslej kapusty a povaríme. Prilejeme ku kapuste, krátko necháme prejsť varom a napokon pridáme smotanu.

 

img

 


Zemiakovo-kôprový prívarok bez laktózy

 

Suroviny:
6 ks zemiak, 20 g kôpor, 2 dl ryžové mlieko, 3 PL múka, 1 PL biely vínny ocot, 150 g slanina na ozdobu, 3 ks vajce na ozdobu, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode (voda nech siaha cca 1 cm nad zemiaky). Kôpor nasekáme a pridáme do uvarených zemiakov. 2 dl ryžového mlieka zmiešame s 2 PL múky a vylejeme všetko do zemiakov. Premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a vínnym octom. Podávame s vajíčkom uvareným na tvrdo a opraženou slaninkou.
 

img

 

Špenátový prívarok

 

Suroviny:
900 g špenátového pretlaku, 4 strúčiky cesnaku, 1 ks stredná cibuľa, 1 PL olej, 4 dcl mlieko, 0,5 dcl smotana 33%, 1 PL hladkej múky + 1 dcl mlieka , 6 vajec - uvarených, 1 kg zemiaky

 

Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kocky a na rozpálenom ohni orestujeme dozlatista. Pridáme špenátový pretlak a necháme 10 min prevrieť. Pre väčšiu jemnosť rozmixujeme špenát ešte raz ponorným mixérom. Necháme 5 min prevrieť. Špenát zriedime mliekom (aby ho bolo viac), zjemníme smotanou, pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak je moc riedky, pomocou zátrepky – hladká múka + mlieko, špenát zhustíme. Necháme ešte 5 min povrieť. Zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode. Servírujeme so zemiakmi a vareným vajcom natvrdo alebo volským okom.

 

img

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 


Za netky.sk
Katka Štefunková

Virtuálne voľby Netky 2023: Voľte svojho favorita už dnes z 25 politických subjektov. Voliť môžete iba raz. Upozornenie: tieto voľby sú iba virtuálne, určené iba na informačné účely na portáli Netky.sk

Chcem hlasovať

user MOJE NETKY
Aby si mohol pridávať komentáre musíš byť prihlásený
Odoslať





Chcem ohodnotiť autora a podporiť ho




Najčítanejšie v sekcii

Dosiahli sme gastronomické dno alebo vášnivú paletu chutí? Vyskúšajte rôznorodosť svetovej kuchyne.

  • Gurmán
  • 05.09 16:15

Divoký mladší brat vína – kam zájsť v týchto dňoch na dobrý burčiak

  • Gurmán
  • 07.09 18:00

Niekto to rád čili – poznáte najohnivejšie papričky na svete?

  • Gurmán
  • 19.09 13:00

Spoločnosť Birell víta jeseň novými príchuťami nealkoholických pív

  • Gurmán
  • 04.09 18:30

Rajčiny: Kuchynský klenot plný chuťových možností

  • Gurmán
  • 05.09 21:30

Keď sa víno dokonale snúbi s jedlom...

  • Gurmán
  • 18.09 10:20

Zažite netradičné septembrové gastro-potulky po Slovensku

  • Gurmán
  • 12.09 10:30

Dary jesene na tanieri – aké dobroty nám ponúka toto obdobie

  • Gurmán
  • 14.09 17:30

Jesenné gastropotulky – jedinečné chute a zážitky zo všetkých kútov Slovenska

  • Gurmán
  • 20.09 12:00

Tokajské vinobranie ponúkne unikátne vína, let balónom aj beh cez vinice

  • Gurmán
  • 20.09 10:00


Práve teraz

close