Šošovicový prívarok
Suroviny:
1 balíček šošovica, 4 ks zemiaky, 1 ks kyslá smotana, bobkový list, soľ, ocot, hladká múka
Postup:
Do hrnca dáme variť šošovicu. Pridáme bobkový list. Zemiaky očistíme, pokrájané na kocôčky.Pridáme do hrnca, osolíme a dovaríme. Smotanu zmiešame s 2PL hladkej múky, a pridáme do uvarenej polievky, postupne ,aby sa nezrazila. Polievku dochutíme octom(niekto aj cukrom) , podávame.

Hrachový prívarok
Suroviny:
500 g suchý hrach, 3 strúčiky cesnak, 3 ks bobkový list, 2 ČL soľ, 1 ks kyslá pochúťková smotana, 4 ks klobása, 1,5 litre voda
Postup:
Hrach zalejeme 1,5 l vody, pridáme bobkový list a cesnak. Pozor varíme bez soli, ináč by sme varenie predĺžili a varíme v tlakovom hrnci do mäkka (cca 15-20 min). V obyčajnom hrnci 45 min. Na zjemnenie je výborna smotana. Ako chuťovku môžete zvoliť opečenú klobásku alebo údené mäso.

Prívarok z kyslej kapusty
Suroviny
600 g kyslej kapusty, 200 ml smotany, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 40 g masti, mletá červená paprika, drvená rasca, soľ
Postup:
Kyslú kapustu nakrájame na jemnejšie kúsky. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Na rozpálenej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme hladkú múku, mletú červenú papriku, rascu a popražíme. Takto pripravenú zápražku zalejeme vychladnutou vodou z uvarenej kyslej kapusty a povaríme. Prilejeme ku kapuste, krátko necháme prejsť varom a napokon pridáme smotanu.

Zemiakovo-kôprový prívarok bez laktózy
Suroviny:
6 ks zemiak, 20 g kôpor, 2 dl ryžové mlieko, 3 PL múka, 1 PL biely vínny ocot, 150 g slanina na ozdobu, 3 ks vajce na ozdobu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode (voda nech siaha cca 1 cm nad zemiaky). Kôpor nasekáme a pridáme do uvarených zemiakov. 2 dl ryžového mlieka zmiešame s 2 PL múky a vylejeme všetko do zemiakov. Premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a vínnym octom. Podávame s vajíčkom uvareným na tvrdo a opraženou slaninkou.

Špenátový prívarok
Suroviny:
900 g špenátového pretlaku, 4 strúčiky cesnaku, 1 ks stredná cibuľa, 1 PL olej, 4 dcl mlieko, 0,5 dcl smotana 33%, 1 PL hladkej múky + 1 dcl mlieka , 6 vajec - uvarených, 1 kg zemiaky
Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kocky a na rozpálenom ohni orestujeme dozlatista. Pridáme špenátový pretlak a necháme 10 min prevrieť. Pre väčšiu jemnosť rozmixujeme špenát ešte raz ponorným mixérom. Necháme 5 min prevrieť. Špenát zriedime mliekom (aby ho bolo viac), zjemníme smotanou, pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak je moc riedky, pomocou zátrepky – hladká múka + mlieko, špenát zhustíme. Necháme ešte 5 min povrieť. Zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode. Servírujeme so zemiakmi a vareným vajcom natvrdo alebo volským okom.

Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Za netky.sk
Katka Štefunková