Ryžová polievka, losos, žemličky s krížikmi, jahňacie stehno - to všetko patrí na veľkonočný stôl vo svete.
Okrem farebných vajíčok, ktoré sú asi najuniverzálnejším celosvetovým symbolom veľkonočných stolov, sa zvyky počas týchto sviatkov líšia od krajiny ku krajine. Od sladkých chlebov, slaných posúchov cez mäsá na ražni po najrôznejšie torty a koláče - toto všetko sa objavuje na Veľkú Noc ako sviatočné menu. Nechajte sa inšpirovať nasledovnými receptami z celého sveta.
1. Sicílsky jahňací veľkonočný koláč
Tento koláč, pôvodom zo Sicílie a obľúbený počas veľkonočného obdobia najmä v južných regiónoch Talianska, sa tradične pripravoval z celého jahňacieho stehna s kosťami. Kosti stužujú náplň a vytvárajú šťavnatý a šťavnatý koláč. Vy však môžete zvážiť modernejšiu verziu receptu, s použitím jahňacieho stehna alebo pliecka bez kostí. Mäsovú pochúťku z droždia, oregana, bazalky, petržlenu a ďalších korenín podľa vkusu si zamilujete!
2. Grécky veľkonočný chlieb "tsoureki"
Tento výborný sladký kváskový chlieb má pravdepodobne byzantský pôvod. Je bohatý na vajcia a často sa ochucuje semienkami z rozomletých čerešňových kôstok a citrusovou kôrou. Tradične sa vajce uvarené natvrdo nafarbí na červeno a ozdobí sa ním upečený koláč. Tri pletence cesta symbolizujú Svätú Trojicu, tento sladký chlieb je veľmi obľúbený v Grécku počas celého roka ako chutné občerstvenie na raňajky alebo doplnok ku káve či čaju.
Mäkký chutný nadýchaný sviatočný dezert s lákavou zlatistou kôrkou sa stane kráľom veľkonočného stola, ak ho raz ochutnáte.
3. Francúzske jahňacie stehno
Jahňacie mäso je najmä vo Francúzsku, ale aj ďalších európskych krajinách hlavným jedlom Veľkej Noci. Francúzi ako známi gurmáni ochucujú sviatočné stehno hojne cesnakom a vetvičkami čerstvého rozmarínu, ktorý dodáva nielen chuť, ale aj vizuálnu stránku tohto bohatého a sýteho veľkonočného jedla.
Na recepte oceníte, že hoci sa z neho poriadne naje viac osôb, nie je vôbec taký náročný na prípavu ani množstvo prísad, okrem dobrého mäsa, rozmarínu a cesnaku si pripravte ešte olivový olej, soľ a korenie. Najčastejšie sa jahňacie stehno vo Francúzsku podáva so zelenou fazuľkou, alebo zapekanými zemiakmi.
4. Horúce buchty s krížikom
Hoci takisto údajne pochádzajú z Grécka, v súčasnosti sa zvyknú podávať na Veľkú Noc najmä v Anglicku a ďalších anglofónnych krajinách - na Novom Zélande, v Austrálii. Ide o malé kysnuté buchtičky, plnené hrozienkami, kríž je z cukrovej polevy.
Na toto chutné horúce veľkonočné pečivo s krížom ako jasným kresťanským symbolom sa viaže ešte jeden zvyk - vraj priatelia, ktorí sa navzájom obdarujú týmito pokrižovanými buchtičkami, zostanú priateľmi na celý život! Niektorí pekári v minulosti verili, že keď si nechajú jednu horúcu krížovú buchtu a odložia ju v kuchyni, znamená to, že všetky kysnuté výrobky v nasledujúcom roku im úspešne vykysnú. Námorníci si zasa brali na plavby horúce krížové buchty, aby sa ich lode nepotopili.
5. Losos na všetky spôsoby
V škandinávskych krajinách je tradičnou súčasťou veľkonočného menu zasa losos. Môže byť pečený, varený, no najčastejšie sa na sviatočnom stole objavujú rôzne verzie údeného lososa, ako v tomto recepte. Podáva sa napríklad na plátkoch uhorky s kyslou smotanou a čerstvým kôprom, môžete využiť aj cherry paradajky, volské oká, špargľu, ponúknite k nemu rukolový šalát, zemiakovú kašu, krokety, či zelené fazuľky,
6. Španielske donutky - rosquillas
V Španielsku si na Veľkú Noc celé rodiny pochutnávajú na týchto zlatiských šiškách, známych ako rosquillas de Semana Santa. Majú konzistenciu, podobnú našim šiškám, ide o jednoduchý recept z múky, prášku do pečiva, vajec, citrónovej a pomarančovej kôry, olivového oleja, tajomstvom je trochu anízového likéru.
Ich pôvod siaha až do staroveku, do Rímskej ríše. Odtiaľ sa recept rozšíril po celom Stredomorí, a potom po celom svete. Ich španielska obdoba pochádza zo slova „rosca“, čo v kastílčine a katalánčine znamená „koruna“.
7. Poľský žurek
Súčasťou poľského veľkonočného obeda je zvyčajne aj ryžová polievka známa ako żurek. Základom polievky je žurek - fermentovaná ražná múka, ktorá sa začína variť už týždeň pred sviatkami.
Do polievky sa pridáva biela poľská klobása, ktorá sa pripravuje podľa tradičných rodinných receptov, ako aj zemiaky a vajcia uvarené natvrdo. Polievka sa zvyčajne podáva v nahriatych miskách s polovicou vajíčka uvareného natvrdo v polievke a s krajcom alebo dvoma ražného chleba.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies