Práve teraz

Článok

Európa zaostáva za USA na viacerých frontoch. Rozdiel medzi USA a eurozónou sa za 25 rokov od zavedenia eura takmer strojnásobil

  • 22.02
  • 12:30

V roku 1999, kedy bolo zavedené euro, bola parita kúpnej sily USA v porovnaní s eurozónou o 11 % väčšia. Odvtedy sa však tento rozdiel ešte navýšil, a to až na 30 %.

Článok

Pôdohospodárska platobná agentúra predchádza sankciám za nedodržanie termínu! Čo bude žiadateľom mailovať?

  • 20.02
  • 09:30

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) pristupuje k novej forme komunikácie s prijímateľmi priamych podpôr. Cieľom zavedenia novej formy komunikácie je posunúť sa bližšie k proklienskej organizácii a k vyššej kvalite vzťahu medzi agentúrou a žiadateľom tak, aby bol plnohodnotným partnerom PPA.

Článok

Nástupný plat 1250 až 1500 eur - toľko chce najviac Slovákov, sťahovať sa za prácou je však problém

  • 19.01
  • 11:04

BRATISLAVA - Až dve tretiny Slovákov sa za posledný rok obzerali po nejakej novej práci, no len štvrtina bola aj na pohovore. Očakávaný nástupný plat väčšiny ľudí je do 1500 eur, najčastejšie je to však 1250 až 1500 eur. Ako ďalej ukázal prieskum pre spoločnosť Home Credit*, je tu však aj dvanásť percent takých, ktorí by nešli robiť za menej ako 2000 eur. Ochota sťahovať sa za lepšou pracovnou ponukou je ale pomerne nízka. V rámci Slovenska je to prijateľné pre 37 percent ľudí, za hranice by bolo ochotných odísť za lepšou robotou 28 percent. Okrem výšky platu, ktorý je suverénne najrelevantnejším faktorom pre takéto životné rozhodnutie, je to pre štyroch z desiatich atraktivita práce a taktiež miesta, kam by sa mali presťahovať.

Článok

Mýty o minimálnej mzde narazili na európsku smernicu

  • 16.01
  • 17:30

BRATISLAVA - Chystané a medializované zmeny ministerstva práce, aby sa minimálna mzda automaticky stanovila ako 60% priemernej mzdy (a vrátila sa tak do podoby pred Krajniakovou legislatívnou zmenou v roku 2020), pokiaľ sa sociálni partneri nedohodnú inak, opäť vyvolali hlasné reakcie nielen zamestnávateľských zväzov, ale aj ekonomických analytikov s jedným menovateľom – rast minimálnej mzdy a na ňu naviazané mzdové zvýhodnenia budú znamenať zánik pracovných miest, zhorší sa podnikateľské prostredie a vytvoria sa tak potenciálne riziká v časoch ekonomickej neistoty. Pritom nie je dokázané, že zvýšenie minimálnej mzdy a príplatkov likviduje pracovné miesta a ľudia prichádzajú o prácu.

Článok

Ako mať doma príjemné teplo

  • 16.01
  • 12:06

Teploty výrazne klesajú a pre naše domovy to často znamená vykurovanie na plné obrátky. Čo robiť, aby to nebolo na úkor vysokého účtu za energie? Prinášame vám tipy, ako ušetriť na kúrení.

Článok

Inflácia v decembri 2023 dosiahla hodnotu 5,9 %

  • 15.01
  • 11:45

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v decembri 2023 klesli medzimesačne o 0,1 %. Medziročná inflácia dosiahla po desiatich mesiacoch postupného klesania hodnotu 5,9 %, v novembri to bolo ešte nad 6 %, v októbri viac ako 7 % a v septembri presiahla 8 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Článok

Vyše trištvrtina Slovákov je schopných každý mesiac niečo zo svojich príjmov ušetriť. Viac zostáva na konci mesiaca mužom, ukázal prieskum Amundi

  • 14.01
  • 09:55

BRATISLAVA - Tretine (33 %) Slovákov zostáva na konci mesiaca čiastka do 80 eur, štvrtina (24 %) ušetrí medzi 81 až 200 eur a 12 % ušetrí viac ako 600 eur, vyplýva to z prieskumu spoločnosti Amundi a výskumnej agentúry STEM/MARK*. Mužom sa pritom darí ušetriť viac ako ženám, ktorým na konci každého mesiaca ostane v priemere o 70 eur menej.

Článok

Slováci plánujú v novom roku viac šetriť a viac investovať, naznačuje nový prieskum agentúry Ipsos

  • 10.01
  • 17:00

BRATISLAVA - Dve tretiny obyvateľov Slovenska plánujú v novom roku 2024 zmeniť svoje finančné a investičné správanie. Dôvodom je najmä vysoká inflácia v roku 2023. Polovica Slovákov chce v novom roku viac sporiť, 46 % chce viac šetriť na výdavkoch, avšak zároveň 27 % oslovených hovorí, že plánuje viac investovať. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos na reprezentatívnej vzorke 525 respondentov pre brokera Ozios.

Najčítanejšie



Najčítanejšie domáce


Práve sa prezerá




Vyhľadáva sa