Zvyšuje sa počet pacientov s depresiami alebo silnými stavmi úzkosti

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 09:13 • 2 min
Zvyšuje sa počet pacientov s depresiami alebo silnými stavmi úzkosti

ŽENEVA - Depresie alebo silné stavy úzkosti sužujú v celosvetovej relácii takmer každého desiateho človeka, informovala dnes s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) so sídlom v Ženeve tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa rovnakého zdroja sa počet osôb trpiacich psychickými zdravotnými problémami v ostatných desaťročiach výrazne zvýšil. Svetovej ekonomike to podľa prepočtov WHO ročne spôsobuje škody vo výške okolo 900 miliárd eur, a to predovšetkým v dôsledku práceneschopnosti a inak zdôvodnenej absencii zamestnancov na pracovisku či výpadkov výroby.

 

Investície na pomoc týmto pacientom by pri tom nemali iba zdravotné, ale aj ekonomické výhody, vyplýva z dnes zverejnenej štúdie v odbornom periodiku The Lancet Psychiatry.

 

Zlepšený zdravotný stav a vyššia pracovná schopnosť menia investovaný dolár pomoci pacientom s depresiami a stavmi úzkosti na štvornásobný efekt.

 

Ako zdôraznila šéfka WHO Margaret Chanová, humanitárne katastrofy a konflikty ešte zvyšujú na celom svete potrebu pomoci takýmto pacientom. Ich celkový počet sa v období rokov 1990-2013 zvýšil zo 416 na 615 miliónov.

 

V 35 skúmaných štátoch by sa podľa štúdie malo v nasledujúcich 15 rokoch investovať na zlepšenie terapie a liečiv okolo 130 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies