Zvýšte produktivitu práce, vyzýva Čechov OECD

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 15:55 • 2 min
Zvýšte produktivitu práce, vyzýva Čechov OECD

PRAHA - Česko by malo zvýšiť produktivitu práce a zlepšiť kvalitu verejných služieb, požaduje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

slovakia

left justify in out

To by zrýchlilo rast ekonomiky a zvýšilo životný štandard v krajine. Informovala o tom agentúra APA.

 

Šéf OECD Ángel Gurría dnes v Prahe predstavil výročnú správu o českej ekonomike a doručil ju premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi. Česko podobne ako mnohé ďalšie krajiny OECD "výrazne zaostáva" v oblasti produktivity práce za celosvetovým trendom, čo brzdí rast ekonomiky.

 

Preto je potrebné zvýšenie konkurencie na českom trhu. Okrem toho je potrebné zvýšenie mobility pracovnej sily a zlepšenie manažmentu firiem.

 

"Nízka mobilita pracovnej sily a ťažkopádne insolvenčné pravidlá bránia rastu úspešných a krachu neúspešných firiem," uvádza sa v správe OECD.

 

OECD inak považuje makroekonomickú situáciu v Česku za dobrú. Stav verejných financií je uspokojivý a menová politika podporuje oživenie hospodárstva. V strednodobom horizonte je však potrebná reforma dôchodkového systému, aby sa výdavky spojené so starnutím populácie nestali neudržateľnými.

 

OECD počíta v tomto roku s miernym nárastom deficitu českých verejných financií na 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) po 0,4 % HDP vlani. V roku 2017 by mal schodok opäť klesnúť na 0,4 % HDP.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona