Zvyšovanie platov pre učiteľov v materských a umeleckých školách je ohrozené

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 14:31 • 2 min
Zvyšovanie platov pre učiteľov v materských a umeleckých školách je ohrozené

BRATISLAVA - Ak ministerstvo školstva nepredloží zákon o zvyšovaní platov pedagogickým a odborným zamestnancov od septembra tohto roka do parlamentu do 26. mája, takéto zvyšovanie platov približne 25-tisíc zamestnancov v materských školách, centrách voľného času, základných umeleckých školách či školských kluboch bude ohrozené.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda školských odborov Pavel Ondek. Reagoval tak na vyhlásenie Združenia miest a obcí Slovenska na svojom sneme vo štvrtok 18. mája.

Podpredseda ZMOS-u Štefan Bieľak uviedol, že ZMOS plne rešpektuje záväzok vlády na zvyšovanie platov učiteľov, obce a mestá sú však ochotné prispieť na platy učiteľov v školách v ich pôsobnosti len v rozsahu, ktorý garantovala vláda. Ak sa však budú platy zvyšovať nad tento rámec, žiada ZMOS dofinancovanie tohto rozdielu od štátu. Vláda pritom vo svojom programovom vyhlásení deklarovala záujem zvyšovať platy učiteľov o šesť percent od septembra 2016 a následne od 1. januára 2018, 2019 a 2020.

Ondek dnes zároveň upozornil, že cez výnos dane ide obciam v tomto roku 1,7 miliardy eur, pričom 40 percent z výnosu dane by malo ísť na financovanie školstva. V tomto prípade to tvorí sumu 705 miliónov eur. Zvyšovanie platov od septembra by pritom v tomto roku znamenalo náklady približne osem miliónov eur. Nerozumie teda, prečo obce a mestá nemajú na takéto zvyšovanie peniaze.

Ondek opäť upozornil aj na roztrieštené financovanie školstva, keďže materské školy, základné umelecké školy, centrá voľného času či školské kluby detí nie sú financované cez štát, ale cez obce a mestá. Pripomenul pritom, že Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v minulosti zorganizovali petíciu so 78-tisíc podpismi, podľa ktorej by financovanie týchto zariadení malo prejsť pod štát. Doteraz však štát v tomto neurobil žiadne kroky.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) už začiatkom februára deklarovalo, že nesúhlasí so zvyšovaním platov učiteľov v regionálnom školstve od 1. septembra o šesť percent. Na toto zvyšovanie platov totiž mestá a obce nemajú podľa ZMOS-u dosť peňazí. ZMOS však súhlasí so zvyšovaním platov učiteľov v regionálnom školstve od 1. januára 2018 a následne každý rok až do konca volebného obdobia o šesť percent.

 

Minister školstva Peter Plavčan následne v polke februára uviedol, že predloží na rokovanie vlády v máji návrh zákona o šesťpercentnom zvýšení platov pre pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve od septembra tohto roka. Tento zákon bude platiť pre všetky kategórie pedagogických a odborných zamestnancov a budú ho podľa Plavčana musieť dodržať všetci, vrátane ZMOSu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies