Zvyšovanie miezd v regionálnych nemocniciach by sa malo týkať aj sestier

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 13:10 • 2 min
Zvyšovanie miezd v regionálnych nemocniciach by sa malo týkať aj sestier

BRATISLAVA - Zvyšovanie platov zdravotníkov v regionálnych nemocniciach by sa mohlo napokon dotknúť aj sestier. Taký je podľa šéfa Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Antona Szalaya výsledok minulotýždňového rokovania odborárov so zástupcami nemocníc. O návrhu dodatku ku kolektívnej zmluve má v stredu rokovať Rada Asociácie nemocníc Slovenska.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ by zástupcovia nemocníc dodatok schválili, dvojpercentné zvýšenie miezd by sa realizovalo od prvého apríla. Zamestnanci malých a stredných nemocníc by ho tak pocítili na májovej výplatnej páske. Zvyšovanie sa má dotknúť všetkých zamestnancov s výnimkou lekárov a tých sestier, ktorí majú plat na úrovni zákona o ich mzdách. Ten vlani Ústavný súd SR označil za protiústavný, v niektorých zariadeniach sú však platy na jeho úrovni.

 

Ostatným sestrám by však mali platy porásť. Nemocnice pôvodne ponúkali valorizáciu platov zamestnancov s výnimkou lekárov a sestier. Po minulotýždňovom rokovaní však dodatok už počíta aj so sestrami, ktoré majú platy nižšie ako hovorí spomínaný zákon. "Stanoviská sa zblížili, ale ostali otvorené," skonštatoval Szalay.

 

Odbory pôvodne žiadali v dodatku ku kolektívnej zmluve päťpercentný rast platov od apríla. Šéf odborového zväzu v januári povedal, že by privítal, keby sa aj v neštátnych nemocniciach podarilo dosiahnuť také ako v štátnych. Tam sa mzdy zamestnancov od polovice januára zvýšili o štyri percentá. Valorizácia sa nedotkla tých zamestnancov, ktorých mzda bola v rokoch 2012 a 2013 zvýšená na základe osobitných zákonov.

 

Mzdy zamestnancov nemocníc v asociácii rástli naposledy vlani, a to o päť percent, výnimkou bola iba jedna nemocnica. Súčasná kolektívna zmluva platí do konca marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies