Zvyšovanie miezd sestier komplikujú chyby v legislatíve

NETKY.SK • 8 Február 2023, 12:30 • 2 min
Zvyšovanie miezd sestier komplikujú chyby v legislatíve

BRATISLAVA - Nadšenie z vyšších miezd vystriedalo rozčarovanie a sklamanie. Zvýšenie miezd sestier naráža na chyby v legislatíve a neochote zamestnávateľov dať sestrám to, na čo majú odôvodnený nárok. Uznávanie odpracovaných rokov odbornej praxe sa nevzťahuje na tie sestry, ktoré pracovali v zariadeniach sociálnych služieb, či v predškolských a školských zariadeniach. Ide o oprávnený pocit diskriminácie, keďže na výkon praxe v tzv. nezdravotníckych zariadeniach musia sestry spĺňať tie isté podmienky odbornej spôsobilosti, registrácie, či sústavného vzdelávania ako sestry v nemocniciach.

slovakia

left justify in out

Nie je sestra ako sestra. Aspoň tak to vidí naša legislatíva, ale aj zástupcovia či už ministerstva zdravotníctva, alebo ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Koniec roka 2022 priniesol prijatie navýšenia miezd zdravotníckym pracovníkom, od 01. 01. 2023 úpravu koeficientov na výpočet základnej hrubej mzdy. Pri zaradení do vyššieho stupňa podľa rokov odbornej praxe je potrebné tieto roky odbornej praxe sestry dokladovať. Napriek zúfalému nedostatku sestier v našom systéme však zamestnávatelia robia všetko preto, aby sestrám ich mzdy zvyšovali čo najmenej.

 

„V praxi sa začínajú objavovať prípady, kedy zamestnávateľ sestre uznáva len odbornú prax v zdravotníckom zariadení, resp. ústavnom zdravotníckom zariadení. Tu sa však sestry, ktoré v minulosti pracovali v zariadeniach sociálnych služieb, či v predškolských a školských zariadeniach a vykonávali odborné pracovné činnosti sestry dostávajú do situácie, že aj keď má sestra odpracovaných napr. 34 rokov odbornej praxe, avšak z toho pracuje v ústavnom zdravotníckom zariadení len rok, zamestnávateľ ju zaradí a zaplatí len ako sestru s jednoročnou praxou. Toto je nezmyslená chyba a motivačný charakter vyššej mzdy sa vytráca,“ uvádza Iveta Lazorová, prezidentka SKSaPA.

 

img

 

„Ozývajú sa nám aj sestry zo zariadení sociálnych služieb, kde im odmietajú poskytnúť stabilizačné príspevky aj napriek tomu, že tento príspevok bol vyplácaný opatrovateľkám, či iným zamestnancom zariadení. Sestry obchádzajú s vyjadrením, že nevedia, či s nimi do troch rokov budú počítať a to aj napriek tomu, že pracovné miesto zrušiť neplánujú. Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny by si malo overiť tieto skutočnosti a zasiahnuť voči takémuto nekalému a diskriminačnému konaniu voči sestrám. Nedoriešená ostáva otázka odmeňovania sestier v ambulantnom sektore, v dialyzačných centrách, v Národnej transfúznej službe. Na tieto sestry sa nevzťahuje ani zvýšenie miezd, ani stabilizačné príspevky. Informácie od sestier hovoria aj o iných nekalých praktikách zamestnávateľov. Z dôvodu vyšších nárokov na odmeňovanie mnohí plánujú sestrám odobrať osobné ohodnotenia a iné príplatky a tak ich ponechať len na základnej mzde stanovenej zákonom,“ doplnil Lukáš Kober, viceprezident SKSaPA.

 

img

 

Lukáš Kober ďalej uvádza, že: „Problém nedostatku sestier sa nepodarilo zažehnať a takýmito chybami a neochotou kompetentných ich riešiť dochádza k pokračujúcej migrácii sestier a ich únik zo systému sa nezastavil. Po ťažkých pandemických rokoch, kedy nám zo systému ročne odišlo takmer 1 000 sestier, nám zo systému v roku 2022 odišlo ďalších 632 sestier. Len za mesiac január tohto roku to bolo ďalších 100 sestier, avšak do systému vstúpilo za to isté obdobie len 13 absolventov odboru ošetrovateľstvo a 2 pôrodné asistentky. Nedostatok sestier má okrem finančných nákladov nevyhnutný negatívny vplyv na kvalitu starostlivosti o pacientov. Existuje priama súvislosť medzi úmrtnosťou pacientov (t.j. rizikom úmrtia) a nedostatkom sestier. Zvyšuje sa riziko chybovosti lekárov, narastajú čakacie doby na ošetrenie, zvyšuje sa pracovné zaťaženie existujúcej pracovnej sily, narastá počet chýb v medikácii v dôsledku kognitívnej záťaže.“

 

„Preto vyzývame Vládu SR, ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny aby vyriešili chyby, ktoré spôsobili vlastnými, tzv. motivačnými či stabilizačnými, opatreniami. Je poľutovaniahodné, že sa práve sestry a pôrodné asistentky opakovane stretávajú s problémami, ktoré iné profesie nepociťujú. Neustále hádzanie polien pod nohy sestrám a pôrodným asistentkám sa stalo akousi zvyklosťou a slovenským štandardom. Zároveň vyzývame sestry a pôrodné asistentky, aby sa voči takýmto praktikám bránili, hovorili o svojich problémoch a odmietli akúkoľvek diskrimináciu, ponižovanie a dehonestáciu vlastnej profesie,“ uzavrela Iveta Lazorová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona