Zvyšok trestu odňatia slobody bude možné premeniť na domáce väzenie

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 11:37 • 2 min
Zvyšok trestu odňatia slobody bude možné premeniť na domáce väzenie

BRATISLAVA – Odsúdení budú mať viac možností, ako sa dostať skôr na slobodu. Okrem podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody budú môcť vykonať zvyšok trestu i v domácom väzení.

slovakia

left justify in out

Parlament už schválil zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami, ktorý zavádza používanie elektronických monitorovacích náramkov pre odsúdených. Novelizoval sa i Trestný zákon a Trestný poriadok a legislatívne zmeny ministerstvo spravodlivosti doťahuje novelizáciou Poriadku výkonu trestu odňatia slobody. Vyhláška, ktorou sa poriadok vykonáva, prešla medzirezortným pripomienkovým konaním.

 

Balík zmien okrem iného prináša nový inštitút premeny zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia. Ten sa stane od začiatku budúceho roka alternatívou k podmienečnému prepusteniu z výkonu trestu odňatia slobody, ozrejmila hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

 

O premene zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia sa bude rozhodovať len na návrh. Oprávnený ho bude podať riaditeľ ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom odsúdený vykonáva trest. „Zamedzí sa tak zjavne neopodstatneným návrhom,“ vysvetlila Donevová. Ak bude návrh riaditeľa zamietnutý, nič nebude brániť tomu, aby bol podaný opakovane, doplnila.

 

Jedným z cieľov zavedenia elektronických monitorovacích náramkov je odľahčiť preplnené väznice. Domáce väzenie súdy nebudú ukladať len v prípade nových trestov, ale môžu po ňom siahnuť aj u osôb už odsúdených.

 

Na rozhodnutie o premene trestu bude príslušný okresný súd, v ktorého obvode sa trest odňatia slobody vykonáva. Obdobne ako v prípade podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody sa bude sudca rozhodovať na základe výsluchu odsúdeného.

 

Okrem týchto zmien sa vo vyhláške tiež posilňuje právo na vykonanie návštevy, čím Slovensko reaguje na odporúčanie Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Odsúdených bude možné navštíviť aj v čase, keď si odpykáva disciplinárny trest. Vtedy sa návšteva vykoná bez priameho kontaktu.

 

Zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami schválil v marci parlament a podpísal ho prezident SR Andrej Kiska. Ostrá prevádzka systému sa má spustiť od 1. januára 2016. Pre začiatok bude k dispozícii 2000 elektronických monitorovacích náramkov. Vďaka nim by súdy mohli vo väčšej miere ukladať trest domáceho väzenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona