Zvýšili sa dotácie na územné plány miest, financie získalo takmer 100 obcí

NETKY.SK • 4 August 2015, 10:50 • 2 min
Zvýšili sa dotácie na územné plány miest, financie získalo takmer 100 obcí

BRATISLAVA - Takmer 100 miest a obcí si v tomto roku vypracuje za viac ako 700.000 eur základný plán rozvoja svojho územia na ďalšie roky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR totiž v roku 2015 zvýšilo dotácie pre obce a mestá na tento účel. Podľa hovorcu rezortu dopravy Martina Kóňu tak ministerstvo ešte nikdy nedalo mestám a obciam také vysoké dotácie na obstaranie územných plánov.

 

„V porovnaní s minulým rokom sme mohli podporiť o 22 žiadostí viac a suma, ktorú sme mestám poskytli, je medziročne vyššia o viac ako 17 %,“ vyčíslil štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

 

Zvýšenie poskytovanej dotácie súvisí podľa rezortu dopravy s pripravovaným novým zákonom o územnom plánovaní a výstavbe, ktorý už schválila vláda. "Práve platné územné plány sú jedným zo základných kameňov nového stavebného zákona. A preto zákon počíta s tým, že všetky obce budú mať územný plán do roku 2037," vysvetlil Kóňa.

 

Podľa nových kritérií hodnotenia žiadostí o dotáciu sa podľa rezortu zvýhodňovali malé obce s počtom obyvateľov do 2000 a tiež obce, na území ktorých sa nachádza marginalizovaná rómska komunita. Snahou ministerstva je totiž podporovať vypracovanie územných plánov aj v tých obciach, v katastri ktorých je podľa Atlasu rómskych komunít evidovaná rómska osada. A to preto, aby bolo možne následne zabezpečiť zlegalizovanie týchto území pre bývanie.

 

Dotácie sa poskytujú na spracovanie konceptu, návrhu alebo na aktualizáciu územného plánu obce alebo mesta. Hlavným účelom a zámerom týchto dotácií je podľa ministerstva zaviesť poriadok v území, stanoviť jasné podmienky na územný rozvoj, umiestňovanie jednotlivých stavieb a činností prostredníctvom územnoplánovacej dokumentácie, ktorú má v súčasnosti z celkového počtu obcí 2891 len 1402 obcí. Teda necelá polovica z nich.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona