Zvýši sa maximálna rýchlosť na diaľniciach na 150 km/h?! Podľa policajného viceprezidenta je to možné

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 15:33 • 2 min
Zvýši sa maximálna rýchlosť na diaľniciach na 150 km/h?! Podľa policajného viceprezidenta je to možné

BRATISLAVA – Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel sa domnieva, že niektoré úseky slovenských vozoviek spĺňajú podmienky pre maximálnu povolenú rýchlosť 150 km/h. Zdôraznil však, že o problematike musia diskutovať odborníci na dopravnú problematiku.

slovakia

left justify in out

„Dnes je technický stav vozidiel na vyššej úrovni ako v minulosti. Autá sú modernejšie a bezpečnejšie. Na Slovensku jazdia vozidlá novšie a z tohto dôvodu si vieme predstaviť, že vodiči by mohli jazdiť na niektorých úsekoch, za určitých podmienok, aj rýchlejšie, do tej 150,“ uviedol dnes Ábel pre TASR.

 

O možnom zvýšení maximálnej povolenej rýchlosti na niektorých úsekoch vozoviek sa diskutuje aj u našich západných susedov. Česká Poslanecká snemovňa schválila 29. apríla tohto roka zvýšenie najvyššej povolenej rýchlosti na diaľniciach z 130 na 150 kilometrov za hodinu. Ide však len o teoretickú možnosť, nakoľko k zvýšeniu maximálnej povolenej rýchlosti zaujíma odmietavý postoj české ministerstvo dopravy a proti zákonu sa postavil aj český prezident Miloš Zeman.

 

Podľa Ľubomíra Ábela je potrebné vytvoriť komfortné prostredie pre vodičov, avšak s dôrazom na bezpečnosť. „Nehovoríme o celých komunikáciách, lebo na niektorých úsekoch to absolútne neprichádza do úvahy. Sú úseky, kde by to relatívne možné bolo, ale za určitých podmienok. To znamená, za predpokladu, že je dobré počasie a podobne,“ vysvetlil. Pozitívum možného zvýšenia maximálnej povolenej rýchlosti vidí v skrátení doby jazdy. Dôrazne však upozorňuje aj na možné riziká. Podľa neho ide napríklad o potenciálne väčšie riziko dopravnej nehody s tragickými následkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona