Zvýšený výskyt horúčky dengue na Srí Lanke sa už podarilo dostať pod kontrolu

NETKY.SK • 11 August 2017, 10:42 • 2 min
Zvýšený výskyt horúčky dengue na Srí Lanke sa už podarilo dostať pod kontrolu

BRATISLAVA – Zvýšený výskyt horúčky dengue na Srí Lanke sa podarilo dostať pod kontrolu. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na svojej stránke na základe informácií Sri Lanka Tourism zo 6. augusta.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo SR v Dillí však naďalej upozorňuje Slovákov, ktorí sú na Srí Lanke či tam cestujú, na jej výskyt najmä v západnej časti krajiny. Upozorňuje na to už od začiatku júla.

 

"Ministerstvo zdravotníctva Srí Lanky od polovice júla zaevidovalo o 35 – 40 percent nižší počet nahlásených prípadov.  Najviac je stále v západnej časti krajiny, turistické destinácie a hotely v rezidenčných oblastiach zasiahnuté nie sú," uvádza rezort diplomacie.

 

Horúčka dengue je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša bodnutím komárom. Má často nešpecifikovateľné symptómy podobajúce sa ťažkej chrípke – horúčka, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, s rizikom vyústenia do vnútorného krvácania s následkom smrti. Najlepšou ochranou je odev, použitie sprejov a sieťok proti komárom. Jej zvýšený výskyt je hlavne v monzúnovom období.

 

Od začiatku roka do konca júla stúpol počet nakazených osôb na viac ako 114.000. Z nich 315 ochoreniu podľahlo. Ide o viac ako dvojnásobok nakazených a takmer trojnásobok mŕtvych oproti celému minulému roku. Hoci je výskyt horúčky dengue na Srí Lanke bežný, podľa údajov Červeného kríža je tohtoročná epidémia najhoršou, aká bola v tejto juhoázijskej krajine doposiaľ zaznamenaná.

 

Veľvyslanectvo odporúča Slovákom sledovať aktuálne informácie o výskyte dengue na webových stránkach Ministerstva zdravotníctva Srí Lanky a Svetovej zdravotníckej organizácie. Informácie môže verejnosť získať aj na Poliklinike cudzokrajných chorôb v Bratislave.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona