Zvýšenie rýchlosti mimo obce

NETKY.SK • 5 Máj 2013, 14:48 • 2 min
Zvýšenie rýchlosti mimo obce

BRATISLAVA – Na Slovensku sa možno zvýši rýchlosť na niektorých cestách I. triedy zo súčasných 90 kilometrov za hodinu (km/h) na 110 km/h. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) sa totiž nebráni takémuto opatreniu, ktoré v súčasnosti plánuje zaviesť susedná Česká republika.

slovakia

left justify in out

"Nebránime sa zvyšovaniu rýchlosti na úsekoch, kde to cestná infraštruktúra dovoľuje," uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Na prijatie takéhoto rozhodnutia je však podľa neho potrebná diskusia aj s ministerstvom vnútra a tiež príprava viacerých analýz. "Až potom budeme môcť vytypovať tie úseky ciest, na ktorých by bolo zvýšenie rýchlosti možné, ale hlavne bezpečné," doplnil Kóňa.

V Českej republike sa už v súčasnosti plánuje zvýšenie rýchlosti na cestách I. triedy z 90 na 110 km/h na vybraných úsekoch. "V súčasnosti je príslušná novela zákona v legislatívnom procese. Ak pôjde všetko dobre, k navýšeniu rýchlosti by mohlo dôjsť od 1. januára 2014," uviedol pre TASR Martin Novák z tlačového oddelenia Ministerstva dopravy Českej republiky.

V prvej fáze sa má zvýšiť rýchlosť na desiatkach kilometroch ciest I. triedy a neskôr sa bude tento počet zvyšovať tak, ako sa budú dokončovať rozostavané či modernizované úseky. Podľa Nováka sa rezort dopravy v ČR rozhodol pristúpiť k takémuto opatreniu, lebo niektoré cesty I. triedy v krajine spĺňajú bezpečnostné parametre na to, aby sa na nich rýchlosť zvýšila.

Ide väčšinou o novo postavené úseky ciest, ktoré majú štyri jazdné pruhy, teda smerovo sú pruhy od seba oddelené. "Medzi ďalšie podmienky patria kvalitné zvodidlá pre náraz pri vyššej rýchlosti, dostatočná dĺžka pripojovacích pruhov či neexistencia autobusových zastávok," priblížil Novák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies