Zvýšenie platov chcú aj zamestnanci zariadení sociálnych služieb

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 13:23 • 2 min
Zvýšenie platov chcú aj zamestnanci zariadení sociálnych služieb

BRATISLAVA - Šesťpercentné zvýšenie platov, ako majú od septembra dostať učitelia, chcú aj zamestnanci zariadení sociálnych služieb.

slovakia

left justify in out

Na ich zlé ohodnotenie upozorňujú odborári už dlhšie. Vlani odovzdali ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) petíciu s 20.000 podpismi, v ktorej žiadali o riešenie situácie. Teraz sa pripomínajú znova, chcú, aby sa mzdy zvýšili všetkým ľuďom pracujúcim vo verejnej správe.

 

Ako dnes poukázal šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Anton Szalay, priemerná mzda zamestnanca v zariadeniach sociálnych služieb bola vlani 638 eur. Priemerná mzda v SR pritom dosiahla 833 eur.

 

"Nechceme vyvolávať hystériu, ale chceme poukázať na ten fakt, že mladá generácia nemá záujem sa zamestnať v týchto zariadeniach, pretože práca je fyzicky aj psychicky náročná a za tú výšku odmeny tam nie sú ochotní pracovať," povedal.

 

Odborový zväz upozorňuje, že priemerný vek zamestnancov v sociálnych službách je takmer 50 rokov. "Hrozí, že sa nebude mať kto o seniorov, ale aj o zdravotne postihnutých postarať v budúcnosti. To je vážna hrozba, ale s touto hrozbou sa samozrejme zaoberajú aj v iných krajinách Európskej únie, ale prečo by sme mali byť opäť na chvoste záujmu. Je najvyšší čas riešiť túto situáciu," skonštatoval Szalay.

 

Zamestnanci v sociálnych službách sa podľa podpredsedníčky SOZZaSS Daniely Pochybovej cítia spoločensky podhodnotení a málo vypočutí. Majú byť tiež psychicky vyhorení a fyzicky uťahaní.

 

"To nie je práca od pondelka do piatka, to je 24-hodinová nepretržitá starostlivosť," upozornila. Pýta sa, kde pôjdu klienti, keď sa o nich nebude mať kto postarať.

 

Rovnakú požiadavku zvyšovania miezd vo verejnej správe má aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Parlament sa totiž už na nadchádzajúcej schôdzi bude zaoberať novelou zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Jej účelom je zvýšenie tarifných platov učiteľov v regionálnom aj vysokom školstve od septembra tohto roka o 6 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies