Zvýšenie nemocenskej od budúceho roka sa netýka všetkých poberateľov

NETKY.SK • 2 November 2016, 11:27 • 2 min
Zvýšenie nemocenskej od budúceho roka sa netýka všetkých poberateľov

BRATISLAVA - Zmena vo výpočte nemocenských dávok v súvislosti so zvýšením maximálneho vymeriavacieho základu sa týka len tých poistencov, ktorí majú vymeriavací základ, teda hrubý príjem 1287 eur a viac. Tých, ktorých príjem nedosahuje uvedenú sumu, sa zmena zákona netýka.

slovakia

left justify in out

Zmena sa taktiež nevzťahuje na osoby, ktorým bola nemocenská dávka priznaná ešte v roku 2016 a jej výplata pokračuje v roku 2017, im sa nemocenská dávka neprepočíta.

 

Od 1. januára 2017 sa mení maximálna výška vymeriavacieho základu pre výpočet nemocenských dávok. Do konca tohto roka sa nemocenské dávky počítajú z vymeriavacieho základu (u zamestnanca hrubého príjmu) maximálne zo sumy 1287 eur. Od januára 2017 sa maximálny vymeriavací základ pre výpočet nemocenských dávok zvyšuje na sumu 1766 eur. Zmena zákona má zvýšiť dávku u tých poistencov, ktorí platia do Sociálnej poisťovne vysoké poistné, ale nemocenské dávky nedostávajú úmerné výške ich odvodu.

 

Zmenou zákona sa čiastočne zníži rozdiel medzi výškou zaplateného poistného a vyplatenou dávkou, keďže denný vymeriavací základ sa už nebude počítať z 1,5-násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov, ale z 2-násobku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies