Zvýšené množstvo zrážok v posledných dňoch pocítili už aj poľnohospodári

NETKY.SK • 17 Február 2016, 15:46 • 2 min
Zvýšené množstvo zrážok v posledných dňoch pocítili už aj poľnohospodári

BRATISLAVA - Poľnohospodári v niektorých oblastiach Slovenska už pociťujú následky intenzívnych zrážok z posledných dní, a to vo forme podmáčanej pôdy a všeobecne zvýšenej vlahy.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov telefonického prieskumu, ktorý dnes urobila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) vo viacerých regiónoch Slovenska. O prieskume TASR informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

 

Galantskí poľnohospodári podľa nej hlásia, že intenzívne zrážky zasiahli najmä južnú časť tohto okresu. Pôda je podmáčaná, ale plodiny neutrpeli.

O podobnej situácii hovoria aj roľníci z oblasti Komárna, Krupiny, Nových Zámkov, Rimavskej Soboty, Zvolena. Polia sú podmáčané a miestami na nich stojí voda. Poľnohospodári, ktorých polia sa nachádzajú v okrese Lučenec, najmä v povodí Ipľa, majú rovnako polia veľmi podmáčané, až zaplavené. Aj košickí roľníci avizovali silno podmáčanú pôdu v hĺbke 10 až 15 cm. Z ich jesenného osevu sa to týka asi 10 % plodín.

 

V regióne Humenné boli silné dažde, ale k záplavám neprišlo. Podmáčanie má lokálny charakter, nejde o kritickú situáciu. Počas zimy boli však holomrazom spálené niektoré menej odolné porasty pšenice.

 

Poľnohospodári z Prievidze SPPK informovali, že oziminy majú v dobrom stave. O niečo horšie je na tom repka, začína vegetovať a v miestach, kde je dostatok dusíka a kyslíka začína hniť. V regióne počítajú s problematickým jarným hnojením pre mokrý terén a zvažujú leteckú aplikáciu.

 

Trnavskí poľnohospodári o podmáčaní pôd podľa Holéciovej zatiaľ nehovoria, aj keď vlahy majú dostatok. Aj oni počítajú s problematickým hnojením. Oziminy vyzerajú dobre, problémom sú len riedke porasty repky. "Pozitívnou správou je, že toto počasie priaznivo vplýva na pokles výskytu hraboša," dodala hovorkyňa SPPK.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies