Zvýšené lavínové nebezpečenstvo by malo postupne mierne klesať

NETKY.SK • 4 December 2016, 10:45 • 2 min
Zvýšené lavínové nebezpečenstvo by malo postupne mierne klesať

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň. Celkovo pripadlo v minulých dňoch 60 až 130 centimetrov nového suchého snehu, ktorý je však veľmi nerovnomerne rozložený.

slovakia

left justify in out

Najviac snehu je na záveterných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

 

Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je podľa neho možné už pri malom mechanickom zaťažení, vyskytnúť sa však môžu aj stredne veľké spontánne lavíny z nového snehu. Veľké množstvo nového snehu je nafúkané do dolín a na hranicu lesa a kosodreviny. Pozor treba dávať na lokálne terénne pasce. V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách (nad 1700 m) trvá mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení Vo Veľkej Fatre vzhľadom na nižší úhrn snehu pretrváva len malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň), no lokálne môže byť situácia horšia.

 

„Tendencia lavínového nebezpečenstva je mierne klesajúca, snehová pokrývka pomaly sadá a bude sa na slnkom osvietených svahoch postupne stabilizovať,“ doplnil Kyzek.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies