Zvyšovanie cien cigariet pôsobí v prospech pašerákov

NETKY.SK • 3 August 2011, 12:17 • 2 min
Zvyšovanie cien cigariet pôsobí v prospech pašerákov

Zvyšovanie cien cigariet pôsobí v prospech pašerákov

slovakia

left justify in out

img

Tabaková politika zvyšovania cien, ktorú vedú krajiny EÚ, je kontraproduktívna, pretože pôsobí v prospech pašerákov cigariet. Na tlačovej konferencii v Bratislave to dnes konštatoval František Turák z Agentúry pre medzinárodnú cestnú dopravu. Poukázal pritom na to, že cena cigariet na trhu v Rusku, odkiaľ pochádza väčšina z nich, je od desiatok centov do 1,2 eura.
      "Memphis tam stoja 20 centov. Výrobné náklady na jednu cigaretu sú 0,00264 eura. To znamená, že 20 cigariet stojí päť centov... Tabakovú politiku nie je možne v žiadnom prípade realizovať tým, že budeme zvyšovať cenu," povedal.
      Turák je presvedčený, že EÚ v súčasnosti nemá žiadne zábrany ani konkrétny program, ktorým by vedela bojovať s pašeráctvom cigariet. Za necelý rok sa podľa jeho odhadov z Ruska do EÚ už prepravil objem, ktorý zodpovedá viac ako 1500 kamiónom cigariet. Pripustil však, že to môže byť aj trojnásobok tohto množstva. Hlavnou centrálou je podľa neho Kaliningradská oblasť Ruskej federácie. Jej výhodou je hranica s členskými krajinami EÚ i prístup k moru.
      Práve v nelegálnej preprave cigariet prostredníctvom lodných kontajnerov je podľa Turáka stúpajúci trend. "Tých kamiónov chodí čím ďalej menej a využíva sa práve námorná preprava. Kontajnery sú najmenej sledované z hľadiska výkonu kontroly, čo sa prepravuje," poznamenal riaditeľ agentúry. Na námornú dopravu podľa neho v súčasnosti už pripadá takmer tretina nezákonne pašovaných cigariet. Nemalé množstvo vraj ide aj prostredníctvom železničnej dopravy, ktorej nevýhodami sú čas a neefektívnosť z hľadiska pašovaného objemu.
      Nové opatrenia podľa neho pašeráci prijali aj z hľadiska spôsobu skrývania tabakových výrobkov. "Teraz sa používajú najmä granuly pre psov a pre mačky, záhradné granuly, baliaci papier a sanitárna hygiena. Má ísť o určitý zápach, ktorý by mohol akýmsi spôsobom odplašiť zvieratá, aby ani ten pes nebol účinný," vysvetlil.
      O nedostatkoch opatrení zo strany európskych krajín podľa neho svedčí aj každodenná činnosť v prihraničných oblastiach. Ich obyvatelia, napriek časovým i objemovým obmedzeniam, majú podľa neho zarábať každodenným nelegálnym prevážaním cigariet i alkoholu medzi krajinami. "Dôjdite na tie hraničné prechody a uvidíte, čo sa tam robí, aký cirkus," vyzval európskych špecialistov, ktorí pripravujú opatrenia, aby zabránili pašovaniu. Navrhol pritom, aby sa touto otázkou zaoberala špeciálna komisia, ktorá by sa vytvorila na úrovni EÚ.
      Riešeniu situácie by podľa neho mohla pomôcť práca s medzinárodnými obchodnými doložkami. "S nimi v súčasnosti nevie manipulovať ani polícia, ani colná správa, z hľadiska realizácie. To je najväčšia chyba," myslí si Turák. Priestor pre zlepšenie je však podľa neho aj vo vytvorení tranzitného smeru medzi Ruskom a EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies