Zvýhodnenú hypotéku dostanú mladí ľudia s mesačným príjmom do 1044 eur

NETKY.SK • 8 December 2013, 11:15 • 2 min
Zvýhodnenú hypotéku dostanú mladí ľudia s mesačným príjmom do 1044 eur

BRATISLAVA - Hypotéku pre mladých si môžu zobrať ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, pričom rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti.

slovakia

left justify in out

Od januára 2014 sa na Slovensku zníži horná hranica príjmu pre žiadateľov hypotéky pre mladých. Maximálny príjem pre získanie zvýhodnenej hypotéky bude po novom vo výške 1043,90 eura mesačne.

"Pre dvojice bude limit dvojnásobok uvedenej sumy," informovala Československá obchodná banka (ČSOB).

Hranica príjmu pre žiadateľov závisí od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Kým v súčasnosti je horná hranica na zvýhodnenú hypotéku pre jednotlivca 1063,40 eura, od budúceho roku sa zníži o necelých 20 eur na sumu 1043,90 eura za mesiac.

Hypotéku pre mladých si môžu zobrať ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, pričom rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti. Avšak priemerný príjem v predchádzajúcom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu. Príspevok sa poskytuje na prvých 5 rokov splácania, najviac však zo sumy 50.000 eur.

Úroková sadzba sa od januára 2014 znižuje o 3 %, z čoho 2 % dotuje štát a 1 % komerčná banka. Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživné, alebo štipendium doktoranda. Ak človek nesplní podmienku príjmu v jednom štvrťroku, je možné, že v ďalšom mu už nárok na príspevok vznikne. "Hranica príjmu sa totiž mení každý štvrťrok. Odporúčame preto pravidelne sledovať meniacu sa výšku príjmových hraníc," uviedla spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona