Zvýšenie prostriedkov v EFSF môže ohroziť ratingy Nemecka a Francúzska

NETKY.SK • 26 September 2011, 18:17 • 2 min
Zvýšenie prostriedkov v EFSF môže ohroziť ratingy Nemecka a Francúzska

Zvýšenie prostriedkov v EFSF môže ohroziť ratingy Nemecka a Francúzska

slovakia

left justify in out

img

USA a Čína požadujú od eurozóny, aby zvýšila prostriedky v Európskom fonde finančnej stability (EFSF). Agentúra Standard & Poor's (S&P) však varovala, že ak k tomu príde, bude to mať negatívny vplyv na úverovú bonitu Nemecka a Francúzska.

Rozličné alternatívy by podľa S&P mali rozdielne dôsledky na rating krajín eurozóny. V krajnom prípade by to podľa experta S&P Davida Beersa mohlo zasiahnuť aj najväčšie ekonomiky regiónu Nemecko a Francúzsko.

V súčasnosti EFSF môže disponovať maximálne so 440 miliardami eur. Existujú úvahy o navýšení jeho úverovej kapacity napríklad prostredníctvom finančnej páky. Zväčšenie objemu prostriedkov v EFSF požadujú okrem Spojených štátov aj Kanada a Čína.

Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn minulý týždeň povedal, že únia bude rokovať o tom, ako posilniť EFSF. "Hľadáme mechanizmus, ako z jedného eura urobiť v EFSF päť.

Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona