Zvýšenie minimálnej mzdy o 3% je v rozpore s programovým vyhlásením

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:19 • 2 min
Zvýšenie minimálnej mzdy o 3% je v rozpore s programovým vyhlásením

Zvýšenie minimálnej mzdy o 3% je v rozpore s programovým vyhlásením

slovakia

left justify in out

img

Rozhodnutie zvýšiť v roku 2011 minimálnu mzdu o 3 % považuje Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) za konanie, ktoré je v príkrom rozpore s programovým vyhlásením vlády, pretože sa v ňom kabinet zaviazal prijímať také ekonomické opatrenia, ktoré budú predovšetkým vytvárať nové pracovné miesta.
"Vláda SR sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala prijímať také opatrenia, ktoré budú predovšetkým vytvárať nové pracovné miesta. Toto má byť cesta, aby sa slovenská ekonomika ozdravila a aby rast ekonomiky mohol generovať aj daňové príjmy, aj zlepšovať ekonomickú a sociálnu situáciu obyvateľstva," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii AZZZ jej viceprezident Rastislav Machunka.
Zvyšovanie minimálnej mzdy je však podľa neho cesta idúca naopak "od cieľov" deklarovaných v programovom vyhlásení vlády. Pripomenul, že napríklad v Českej republike minimálna mzda v poslednom období nerástla.
Minimálna mzda sa podľa neho netýka "len tých pár ľudí, ktorý ju poberajú". "Máme tu paragraf 120 Zákonníka práce, ktorý znamená 6 tarifných stupňov. V niektorých kolektívnych zmluvách je však oveľa viac tarifných stupňov, čiže minimálne mzda sa týka naozaj veľkého spektra zamestnancov. Dopady jej zvýšenia na podnikateľské prostredie budú skutočne negatívne," upozornil.
Konštatoval, že zvýšenie minimálnej mzdy najvážnejšie postihne ťažko zamestnateľných pracovníkov, s nižšími príjmami a v regiónoch s vyššou mierou nezamestnanosti. "Toto je teda opatrenie, ktoré je v príkrom rozpore s cieľmi, ktoré si vláda dala," zdôraznil Machunka.
Podľa neho tak aj nová vláda pri minimálnej mzde pokračuje vo filozofii svojej predchodkyne. "Minimálna mzda v predchádzajúcich rokoch rástla rýchlejšie ako bola produktivita práce a dostala sa na úroveň, ktorá dnes v mnohých profesiách vytvára také konkurenčné prostredie, ktoré znamená, že bude dochádzať k ešte výraznejšiemu zatváraniu podnikov. Týka sa to napríklad textilného priemyslu. Ohrozené sú však aj zdravotnícke povolania," dodal s tým, že problém vidí aj v pôdohospodárstve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies