Zvrat vo vyšetrovaní útokov z 11. septembra: V tajnej správe sa píše o prepojení na Saudskú Arábiu

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 15:59 • 2 min
Zvrat vo vyšetrovaní útokov z 11. septembra: V tajnej správe sa píše o prepojení na Saudskú Arábiu

NEW YORK – Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes na oficiálnu návštevu Saudskej Arábie, kde sa stretne so saudskoarabským kráľom Salmánom, ako aj predstaviteľmi Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC). Jeho cesta prichádza v čase napätých vzťahov medzi Washingtonom a krajinami Perzského zálivu. Verejnosť a Kongres žiadajú od Obamu, aby odtajnil 28 strán z vyšetrovacieho dokumentu k teroristickým útokom z 11. septembra 2001. Píše sa v nich totiž o úlohe Saudskej Arábie pri týchto útokoch.

slovakia

left justify in out

Osemstostranovú správu vyhotovila vyšetrovacia komisia na žiadosť George W. Busha a amerického Kongresu. V júli 2004 dospeli vyšetrovatelia k záveru, že 15 z 19 únoscov lietadiel boli zo Saudskej Arábie a členovia al-Kájdy. Z 800-stranového dokumentu je stále 28 nezverejnených a Kongres a americká verejnosť ich chcú vidieť.

 

Podľa denníka New York Post americká vláda vedome utajovala tieto skutočnosti. Reportér Paul Sperry vyspovedal niekoľko úradníkov vrátane ľudí zo špeciálnej jednotky boja proti terorizmu vo Washingtone a San Diegu. „Všetky stopy vedú na Saudskú ambasádu vo Washingtone,“ napísal Sperry. Títo ľudia Sperrymu povedali, že stany ktoré v správe chýbajú obsahujú kapitolu o „zahraničnej podpore pre únoscov z 11.septembra“ a obsahujú dôkazy od CIA a FBI o tom, že Saudi pomáhali minimálne dvom z nich.

 

Ďalej sa tam píše, že saudský ambasádor financoval únosy cez tretiu osobu. „Saudský ambasádor financoval dvoch únoscov z 11.septembra cez tretiu osobu. Mal by byť súdený ako terorista, rovnako ako ostatní členovia saudskej elity, o ktorých americká vláda vie, že financujú globálny džihád,“ povedal bývalý agent FBI John Guandolo.

 

img

 

Sanders podporil zákon umožňujúci žalovať Saudskú Arábiu za útoky z 11. septembra

Demokratický kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders podporil legislatívne opatrenie, ktoré by umožnilo Američanom zažalovať Saudskú Arábiu ohľadom teroristických útokov v Spojených štátoch z 11. septembra 2001.

 

img

 

Hoci sa tento návrh zákona stretol s odporom vlády prezidenta Baracka Obamu, pre pozostalých obetí tejto udalosti je dôležitý; niektorí z nich sa domnievajú, že saudskoarabskí činitelia zohrali pri týchto útokoch istú úlohu.

Sanders sa vyslovil v prospech takejto právnej normy v dnešnom programe Today Show odvysielanom spravodajskou stanicou NBC deň pred prezidentskými primárkami v štáte New York. Podľa neho je dôležité pochopiť v plnej miere "možnú úlohu saudskoarabskej vlády pri útokoch z 11. septembra".

 

USA neinformovali o spojitosti medzi saudskoarabskou vládou alebo vysokopostavenými činiteľmi Rijádu a týmito bezprecedentnými útokmi. Sanders však poznamenáva, že niektoré závery vyšetrovania zostávajú stále utajené.

 

Podľa vermontského senátora, ktorého cituje agentúra AP, Saudská Arábia presadzuje extrémnu a "veľmi deštruktívnu" podobu islamu.

 

 

Pätnásti z 19 únoscov dopravných lietadiel, použitých ako zbrane pri teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, boli občanmi Saudskej Arábie. Dva stroje únoscovia zámerne naviedli na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku, čím spôsobili ich pád, tretí stroj vrazil do budovy Pentagónu v štáte Virgínia.

 

Štvrté lietadlo havarovalo v štáte Pensylvánia po tom, ako na jeho palube vypukla vzbura pasažierov. Jeho možným cieľom bol Biely dom alebo budova Kapitolu vo Washingtone. Útoky si vyžiadali takmer 3000 obetí na životoch.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies