Zvrat v kauze kvetinárky, ktorá si mala objednať vraždu manžela: Súd ju oslobodil

NETKY.SK • 25 Január 2017, 14:22 • 2 min
Zvrat v kauze kvetinárky, ktorá si mala objednať vraždu manžela: Súd ju oslobodil

PEZINOK – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes oslobodil spod obžaloby kvetinárku Evu Zámečníkovú, ktorá podľa prokuratúry mala pripravovať vraždu svojho manžela. Rozhodnutie nie je právoplatné, odvolal sa prokurátor.

slovakia

left justify in out

ŠTS už raz, v auguste 2015, poslal obžalovanú v tejto kauze za mreže na deväť rokov. Eva Zámečníková podala odvolanie, o ktorom rozhodoval Najvyšší súd (NS) SR. Na neverejnom zasadnutí v októbri minulého roka rozsudok zrušil a vec vrátil ŠTS na opätovné prejednanie a rozhodnutie veci pre podľa jeho názoru zásadnú chybu vo vykonávaní dôkazov.

 

V prípade vystupoval kľúčový svedok Martin A., ktorého si podľa prokuratúry mala obžalovaná najať, aby vraždu uskutočnil. Martin A. však skutok oznámil strážcom zákona.

 

Polícia nasadila do prípadu agenta, avšak kľúčového svedka ďalej v prípade využila, napríklad umiestňovala na jeho telo zariadenia na zaznamenávanie stretnutí medzi ním a obžalovanou. Takýto postup bol podľa názoru NS SR v rozpore so zákonom.

 

Prokurátor však v dnešnej záverečnej reči uviedol, že takýto postup sa využíva už dlhé roky, pričom vymenoval viaceré rozhodnutia aj NS SR, ktoré v obdobných prípadoch skončili právoplatným odsudzujúcim rozsudkom. „So závermi NS SR nemožno súhlasiť, pretože doterajšia jeho prax bola iná,“ povedal prokurátor. Argumentoval aj potrebou právnej istoty, kedy by mali súdy v rovnakých prípadoch zaujať rovnaké stanovisko. Obžalovanej navrhoval uložiť trest odňatia slobody desať rokov.

 

Obhajca obžalovanej, naopak, oponoval, že aj judikatúra NS SR sa vyvíja. „Právny názor NS SR sa nám nemusí páčiť, ale musíme ho rešpektovať," zdôraznil advokát. Svoju klientku navrhoval oslobodiť.

 

Podľa prokuratúry mala kvetinárka Eva Zámečníková pripravovať úkladnú vraždu manžela, a to len dva mesiace po svadbe. Obžalovaná svoju vinu od začiatku procesu odmieta a kauzu označuje za možnú pomstu svedka Martina A., ktorému podľa nej odmietla požičať väčšiu sumu peňazí.

 

Vo veci bude teraz opäť rozhodovať NS SR.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies