Zvolenský: Otázka odvolania arcibiskupa Bezáka je stále boľavá

NETKY.SK • 21 September 2015, 15:10 • 2 min
Zvolenský: Otázka odvolania arcibiskupa Bezáka je stále boľavá

BRATISLAVA – Otázka odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka je podľa staronového predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského neustále boľavá pre všetkých.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore po zvolení, nie je však v kompetencii KBS túto kauzu riešiť zásadným spôsobom.

 

„Môžeme na ľudskej rovine, ako s bratom biskupom zvažovať, aké sú možnosti. Ale je isté, že emeritný arcibiskup Bezák bude komunikovať aj s predstaviteľmi Svätej stolice,“ povedal. Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy v júli 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V máji Štátny sekretariát Svätej stolice vydal stanovisko, podľa ktorého na odvolanie Bezáka nebol potrebný dekrét, ako tvrdil český kardinál Miloslav Vlk. Bezák bol odvolaný podľa Vatikánu po dôkladnom skúmaní a objektívnom posúdení všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012.

 

Dnešné znovuzvolenie za predsedu KBS prijal Zvolenský s vedomím veľkej zodpovednosti. „Rešpektujem rozhodnutie bratov biskupov. Zvolenie beriem ako prejav veľkej dôvery z ich strany,“ uviedol s tým, že bol zvolený v tajnej voľbe v treťom kole. Funkcia predsedu KBS nie je podľa neho na spôsob predsedu vlády. „Táto funkcia je medzi biskupmi koordinačná. Biskupi sú každý vo svojej diecéze samostatný. Cieľom KBS je spoločný postup v niektorých veciach. Predseda je koordinátor. Vytvára konsenzus medzi biskupmi pri spoločných akciách,“ konštatoval.

 

Základnou prioritou Zvolenského v najbližšom období budú témy, ktoré sa dotýkajú života cirkvi. „Teraz je veľmi aktuálne zameranie na ťažkosti, ktoré prežívajú naše rodiny. Vidím to aj ako svoju osobnú, kňazskú úlohu. Je to veľká úloha v diecéze. Vidia ju aj ostatní biskupi, čiže je to nevyhnutne aj veľká úloha pre Konferenciu biskupov Slovenska. Máme veľkú úlohu, aby sme správne do života Cirkvi implementovali rozhodnutie Svätého Otca o zjednodušení procesov na vyhlásenie nulity manželstva,“ uviedol.

 

Predsedom Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa dnes stal na najbližšie tri roky opätovne bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Rozhodli o tom v tajnom hlasovaní členovia KBS. Zvolenský bol zvolený na tretie trojročné funkčné obdobie. Za predsedu Konferencie biskupov Slovenska bol prvýkrát zvolený 28. októbra 2009 a 8. novembra 2012 bol potvrdený na ďalšie trojročné obdobie.

 

Podpredsedom KBS bude najbližšie tri roky košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, ktorý vymení nitrianskeho biskupa Viliama Judáka. V tajných voľbách o tom rozhodlo 15 členov KBS. Voľba sa uskutočnila na úvod 82. plenárneho zasadnutia KBS, ktoré sa koná v Marianke. Biskupi zároveň rozhodli, že generálnym sekretárom KBS bude naďalej banskobystrický biskup Marián Chovanec. V Stálej rade bude okrem predsedu, podpredsedu a generálneho sekretára KBS aj rožňavský biskup Stanislav Stolárik a trnavský arcibiskup Ján Orosch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies