Zvolenský: Cirkev rozvedených nevylučuje

NETKY.SK • 13 Január 2015, 10:15 • 2 min
Zvolenský: Cirkev rozvedených nevylučuje

BRATISLAVA – Katolícka cirkev podľa predsedu Konferencia biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského nevylučuje rozvedených a znovu zosobášených veriacich.

slovakia

left justify in out

Pri ich pristupovaní však rešpektuje daný princíp. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, cirkev však musí hľadať spôsoby, aby rozvedení a znovu zosobášení cítili, že si ich cirkev váži, že ich berie do spoločenstva, že si cení, čo robia.

 

Cirkev sa bude na jesennej biskupskej synode v Ríme zaoberať aj možnosťou pristupovania k sviatostiam pre znovu zosobášených. „V istom období, predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách, sa vytratila svätá spoveď. Tým sa stratil pojem hriechu. Trvá to už desaťročia. Ľudia sa potom pýtajú, prečo týmto ľuďom nedať sväté prijímanie, keď všetci chodíme na prijímanie bez spovede. V mojej mladosti nešiel celý kostol na sväté prijímanie. Mnohí nešli preto, nie preto, že sú rozvedení a znovu zosobášení, ale cítili, že majú iné vážne previnenia. Toto sa vytratilo,“ konštatoval Zvolenský. Zrazu podľa neho zostalo, že na prijímanie nemôžu ísť len rozvedení a znovu zosobášení. „Koľko je ťažkých prípadov korupcie a ľudia idú na sväté prijímanie? Stratili sme vnímavosť na hriech. Ako keby zostal len jeden jediný, ktorý vieme identifikovať navonok, keď niekto žije s inou ženou, pretože tento sa najľahšie identifikuje. Nemáme len tento hriech. Existujú aj iné hriechy, na ktoré ľudia stratili vnímavosť a pristupujú k svätému prijímaniu,“ vyhlásil. 

 

Cieľom synody je podľa Zvolenského uvedomenie si, že nemôže sa ísť k pravde, ak sa nehľadá pravda o sebe samých. „Taká pravda znamená aj vedieť a priznať, že v našom živote sú prítomné aj hriechy. Napríklad častým hriechom sú nepravdivé informácie o iných ľuďoch. Zbytočné rozširovanie aj pravdivej slabosti o inom, len preto, aby sme ho ponížili v očiach iných. V tomto sme stratili vnímavosť. Takýto hriech máme často aj my, ktorí sedíme v kostole,“ dodal bratislavský arcibiskup. 

 

KBS zverejnila na internetovej stránke dotazník s otázkami k príprave plánovaného XIV. riadneho generálneho zhromaždenia Synody biskupov, ktoré sa uskutoční od 4. do 25. októbra 2015 v Ríme. Dotazník je súčasťou materiálov (tzv. Lineamenta), ktoré budú slúžiť k príprave plánovaného zhromaždenia. Tento dotazník obsahuje 46 otázok a tiež usmernenia o cieľoch, ktoré sa otázkami sledujú. KBS výsledky týchto konzultácií spracuje a v súhrne s ďalšími odpoveďami odošle na Generálny sekretariát Synody biskupov. Z odpovedí z celého sveta bude pripravený dokument Instrumentum laboris, na základe ktorého bude prebiehať diskusia na XIV. riadnom generálnom zhromaždení Synody biskupov v Ríme. Synoda biskupov je podľa hovorcu KBS Martina Kramaru cenným radcom pápeža pri spravovaní univerzálnej Cirkvi. 

 

Záujemcovia môžu v dotazníku odpovedať na otázky, ktoré sa týkajú rôznych problémov rodiny. Jedna otázka sa venuje aj homosexuálom. Mimoriadna biskupská synoda sa konala v októbri. Jej témou boli Pastoračné výzvy rodiny v kontexte evanjelizácie. Toto mimoriadne zasadnutie bolo prvou etapou prác synody a bolo zamerané na definovanie súčasného stavu problematiky a otázok kladených v súvislosti s danou témou, vrátane otázok rozvedených a znovu zosobášených, zväzkov rovnakého pohlavia, domáceho násilia, zneužívania či rozpadu rodín. Druhou etapou bude riadne generálne zasadnutie naplánované na rok 2015, ktoré má viesť k nachádzaniu operatívnych smerníc pre pastoráciu v rodinách. Slovensko malo na synode dvoch zástupcov. Konferenciu biskupov Slovenska zastupoval predseda KBS Stanislav Zvolenský. Gréckokatolícku cirkev na synode reprezentoval predseda Rady hierarchov Ján Babjak. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies