Zvolenská predloží výboru správu o nehode na Záhorí

NETKY.SK • 17 September 2013, 13:29 • 2 min
Zvolenská predloží výboru správu o nehode na Záhorí

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská predloží zdravotníckemu výboru správu o postupe záchranárov pri dopravnej nehode na Záhorí, ktorá si vyžiadala život Žanety Masarykovej.

slovakia

left justify in out

Po autonehode nebolo možné zabezpečiť vrtuľníkom rýchly prevoz zo skalickej nemocnice do bratislavskej, keďže staniciam Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) v Bratislave a v Trenčíne ministerstvo zdravotníctva neudelilo licenciu. Návrh na podanie správy o zásahu z nehody predložil poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný, výbor ho schválil. 

Ešte predtým členovia zdravotníckeho výboru zamietli, aby Zvolenská vypracovala správu o výberovom konaní na povolenia na prevádzkovanie VZZS v Trenčíne a Bratislave. "Chcem vedieť, kto bol vo výberovej komisii, prečo meškalo výberové konanie, kto boli uchádzači, kto nesie za to zodpovednosť a či mohlo alebo nemohlo takéto pochybenie ohroziť život a zdravie ľudí," argumentoval Novotný, ktorý návrh predložil. 

Poslanec za SaS Richard Sulík zasa bude iniciovať mimoriadne rokovanie výboru k nehode, pri ktorej nemohli pomôcť záchranárske vrtuľníky. "Máme podozrenie, že zodpovedné osoby na ministerstve zdravotníctva hrubo zanedbali svoje povinnosti. Vyzývame príslušné orgány, aby dôkladne prešetrili celú situáciu a ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby uznala chybu a vyvodila z nej osobnú zodpovednosť,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. 

Záchranárske vrtuľníky začali od polnoci z pondelka na utorok lietať už aj z Bratislavy a Trenčína. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v pondelok podpísala posledné dve licencie na poskytovanie Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Pozíciu si obhájil doterajší prevádzkovateľ, spoločnosť Air - Transport Europe. Opätovne tak bude zastrešovať všetkých sedem staníc VZZS. 

Záchranárske vrtuľníky z Bratislavy a z Trenčína prestali lietať od 12. septembra tohto roka. Rezort zdravotníctva stihol do ukončenia platnosti predchádzajúcich licencií vybrať nového prevádzkovateľa len pre päť vrtuľníkových ambulancií. Dôvodom malo byť, že kým sa na týchto päť staníc prihlásil len jeden uchádzač, o zvyšné dve stanice bol väčší záujem, preto podľa MZ bolo rozhodovanie zdĺhavejšie. Informácie o tom, že v Bratislave a v Trenčíne prestane lietať VZZS, priniesla ako prvá TV Markíza. V prípade potreby mali v týchto dvoch krajoch zasahovať vrtuľníky z ostatných kútov Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona