Zvolenská: Lekári neveria zákonu o ich platoch

NETKY.SK • 15 November 2013, 16:29 • 2 min
Zvolenská: Lekári neveria zákonu o ich platoch

BRATISLAVA - Lekári podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) nedôverujú zákonu, ktorý upravuje ich mzdy.

slovakia

left justify in out

Ich odborárski zástupcovia v súčasnosti požadujú, aby sa budúcoročné zvyšovanie miezd lekárov nepremietlo do dodatkov pracovných zmlúv cez odkaz na platnú legislatívu, ale prostredníctvom konkrétnych koeficientov, ktoré obsahuje. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský však nedôveru v zákon odmieta.

"Bez ohľadu na to, aké budú mať lekári zmluvy, dôjde k jeho naplneniu," vyhlásila dnes šéfka rezortu. Zákon podľa svojich slov považuje za najvyššiu garanciu. Súčasnú situáciu, keď viacerí lekári v reakcii na rokovanie o nových zmluvách vypovedali v prešovskej fakultnej nemocnici slúženie pohotovostných služieb, označila za vytváranie zbytočného nátlaku a upútavanie pozornosti. Nemá vraj problém so žiadnym znením zmlúv, celý problém považuje za umelo vyvolaný.

Visolajský poukazuje na to, že odbory situáciu nemedializovali, čo sa týka výpovedí, má ísť o lokálne vyjednávanie v Prešove. Viackrát dnes po rokovaní s ministerkou zdôraznil, že lekári nepožadujú po kompetentných nič nové a nepredkladajú žiadne ďalšie podmienky. Pripomenul, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti ohrozené nie je. Zvolenská poukázanie na výpovede zo strany ministerstva zdôvodnila tým, že tlak považovala za neadekvátny.

Šéf LOZ po spoločnom rokovaní na ministerstve zdravotníctva vyhlásil, že Zvolenská im oznámila, že na ich spoločnej dohode ohľadne platov trvá a nie je pre ňu problém, aby boli v pracovných zmluvách konkrétne koeficienty zvyšovania miezd. Mala by vraj o tom informovať aj riaditeľov nemocníc. "Rokovania v nemocniciach pokračujú," skonštatoval s tým, že verí, že sa situácia behom pár dní vyrieši. Malo by sa to týkať aj výpovedí v prešovskej nemocnici. Podľa Zvolenskej je konkrétne znenie zmlúv vecou nemocníc a zamestnancov.

Platy lekárov sa budú zvyšovať od januára 2014. Mzdy neatestovaných lekárov sa majú navýšiť na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku má dôjsť ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Ide o tretie navýšenie miezd, ktoré vyplývalo z memoranda medzi lekárskymi odbormi a vládou. Jeho podpis v roku 2011 znamenal koniec akcie hromadných výpovedí lekárov. Ministerka a odborári sa neskôr dohodli, že tretie navýšenie sa rozdelí na dve etapy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies