Zvolenská: Lekári majú vyššie platy od januára isté

NETKY.SK • 13 November 2013, 16:49 • 2 min
Zvolenská: Lekári majú vyššie platy od januára isté

BRATISLAVA – Lekári majú vyššie platy od januára budúceho roka isté, ako im to garantuje zákon. Lekárski odborári, ktorí chcú mať ustanovenia zákona v pracovných zmluvách, umelo živia túto tému. Po rokovaní vlády SR to dnes povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

V prešovskej fakultnej nemocnici tretina lekárov v posledných dňoch vypovedala služby. Ich podmienkou podľa ministerstva zdravotníctva je, aby sa do pracovných zmlúv doslovne skopírovali paragrafy zákona o novom navýšení miezd lekárov k 1. januáru 2014. "Na čo sme podstupovali dlhý legislatívny proces, keď takto je vyjadrovaná nedôvera garancii zákona? Ani raz sa nestalo, že by sme nenaplnili záväzky, ktoré sme sľúbili," vyhlásila dnes ministerka, ktorá požiadala zástupcov Lekárskeho odborového združenia (LOZ), aby jej situáciu vysvetlili. Stretnutie sa má uskutočniť v piatok (15.11.) na ministerstve zdravotníctva.

Podľa informácií predsedu LOZ Petra Visolajského je vypovedanie služieb niektorých lekárov v prešovskej fakultnej nemocnici iniciatívou prešovského LOZ. Dodal, že LOZ považuje požiadavky týchto lekárov za legitímne. O ďalšom postupe bude podľa neho rokovať Klub predsedov LOZ vo štvrtok (14.11.) v Banskej Bystrici.

Platy lekárov sa budú zvyšovať k januáru 2014, kedy sa mzdy neatestovaných lekárov majú navýšiť na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona