Zvolenská: Je dôležité, aby mal štát v novej nemocnici silnú pozíciu

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 10:25 • 2 min
Zvolenská: Je dôležité, aby mal štát v novej nemocnici silnú pozíciu

JERUZALEM/TEL AVIV - Ten, kto by mal riadiť plánovanú novú nemocnicu v Bratislave, by mal byť štát s veľmi silnou pozíciou napriek tomu, že zariadenie postaví a sprevádzkuje súkromný investor. Pre TASR to dnes uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá aj o tomto projekte rokovala s izraelskou ministerkou zdravotníctva Jael Germanovou. Zvolenská sprevádza predsedu NR SR Pavla Pašku, ktorý je na oficiálnej návšteve Izraela.

slovakia

left justify in out

"Naozaj je dôležité, aby štát bol ten, kto nemocnicu riadi. Nie je to jednoduché, ale dá sa to. Aj tu v Izraeli vzniká nemocnica na rovnakých princípoch. S pani ministerkou sme sa preto rozprávali o možnostiach zachovania veľmi silnej pozície štátu v takomto zariadení," vysvetlila.
      

Izraelská strana sa zaujímala aj o slovenský poistný systém. V Izraeli je oddelený štátny a súkromný poistný systém. Štátna poisťovňa zabezpečuje základný štandard a je možné uplatňovať si ho len v štátnych nemocniciach. 
      

"Potom sú dva vyššie levely v podobe súkromných poisťovní, ktoré majú zazmluvnené len súkromné nemocnice, čo je pre nás nepochopiteľné. Je to iná mentalita. Keď som vysvetlila náš poistný systém, padla otázka, že keď majú všetci poistenci zákonom zaručený rozsah zdravotnej starostlivosti, na čo máme súkromné nemocnice," podotkla na margo deklarovanej pretrvávajúcej ambície slovenskej vlády zaviesť systém jednej štátnej zdravotnej poisťovne.
      

Slovensko a Izrael majú v oblasti zdravotníctva dlhodobú spoluprácu v oblasti hemofílie a v rámci transplantačného programu. "Radi by sme obnovili aj dohodu o spolupráci, ktorá sa skončila ešte v roku 2010," dodala Zvolenská.
      

Výstavba novej nemocnice v Bratislave sa má posunúť ďalej. Vláda pred týždňom schválila návrh štúdie uskutočniteľnosti investícií v akútnej lôžkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ktorú predložilo ministerstvo zdravotníctva, čím má celý projekt prejsť z prípravnej do realizačnej fázy. Podľa riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivana Poprockého by sa výstavba nemocnice mohla ukončiť na jeseň 2017.
      

Výberové konanie na koncesionára by sa malo začať koncom tohto roka, skončiť by sa mohlo v decembri 2015. Výstavba má odštartovať začiatkom roka 2016, stavať sa má asi 1,5 roka. Štúdia, za ktorú ministerstvo zaplatilo 720.000 eur bez DPH, je utajená. Dôvodom majú byť najmä výsledky finančných analýz, ktorých zverejnenie by mohlo mať podľa Poprockého vplyv na vyjednávaciu pozíciu štátu voči koncesionárovi. 
      

"Preto sme sa rozhodli tento materiál v súčasnosti utajiť, aby sa nezhoršila vyjednávacia pozícia," skonštatoval.
      

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. 
      

Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice Sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Náklady na výstavbu sa pred štúdiou odhadovali na 250 miliónov eur. Napriek tomu, že ministerstvo dnes konkrétne čísla neukázalo, suma by sa mala pohybovať v spomínanom rámci.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies