Zvolenská hovorí o náraste 77 miliónov eur v zdravotníctve

NETKY.SK • 15 Október 2014, 17:26 • 2 min
Zvolenská hovorí o náraste 77 miliónov eur v zdravotníctve

BRATISLAVA - Celkové zdroje v zdravotníctve by mali byť v budúcom roku o 77,6 mil. eur vyššie, ako je tomu v aktuálnom roku. Uviedla to po rokovaní kabinetu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

slovakia

left justify in out

Tá podotkla, že ide o takmer dvojpercentné medziročné navýšenie a približne dvojnásobný nárast, ako bol medzi rokmi 2013 a 2014. "Budeme mať priestor na dodržiavanie všetkých svojich záväzkov voči zdravotníckym pracovníkom. Pevne verím, že sa to následne premietne od nich k pacientom zvýšením kvality," uviedla po rokovaní vlády Zvolenská.

 

Podľa návrhu rozpočtu, ktorý odobrila v stredu vláda, by mali do sektora zdravotníctva plynúť v nadchádzajúcom roku verejné zdroje v objeme 4,13 mld. eur. Najväčšiu časť, štyri miliardy eur, tvoria príjmy verejného zdravotného poistenia, kam spadajú predovšetkým zdravotné odvody od ekonomicky aktívnych osôb a od štátu. Zvyšnú časť, cez 105 mil. eur, predstavujú zdroje na chod ministerstva a jeho rozpočtových organizácií ako aj zdroje EÚ a spolufinancovanie. 

 

Za veľké pozitívum návrhu rozpočtu označila ministerka kapitálové výdavky, ktoré sa navrhujú vo výške 30 mil. eur. Štát sa tak podľa nej opäť začne starať o investície v zdravotníctve. "V posledných rokoch sa infraštruktúra budovala väčšinou len z európskych fondov," povedala Zvolenská. 

 

Návrh zatiaľ neobsahuje kompenzáciu znížených zdravotných odvodov, podľa ministerky však bude tento výpadok kompenzovaný vo výške, v akej nastane. 

Kritike návrh rozpočtu pre zdravotníctvo podrobil expert KDH pre túto oblasť Marian Faktor. Ten považuje dvojpercentné navýšenie za nízke oproti iným rezortom, ktoré si polepšili viac. Podľa Faktora to ukazuje, že zdravotníctvo nie je prioritou kabinetu. Problém vidí najmä v tom, že vláda sa ani budúci rok neodhodlala vysporiadať s nedostatočnými platbami za poistencov štátu. Podľa jeho prepočtov plánuje štát za svojich poistencov platiť mesačne len 30,2 eura. Naproti tomu stavia odvody pre živnostníkov, ktoré sú v tomto roku minimálne na úrovni 56,35 eura a v budúcom roku opäť porastú. Štát podľa neho ignoruje skutočnosť, že zdravotná starostlivosť o deti a dôchodcov, ktorí sú najväčšou skupinou poistencov štátu, patrí medzi najnákladnejšie. 

 

Namieta aj to, že návrh rozpočtu nehovorí o prípadnej kompenzácii výpadku odvodov za 450-tisíc až 580-tisíc zamestnancov, ktorý sa odhaduje na 150 miliónov eur ročne. „Takýto výpadok by bol naozaj veľmi citeľný, preto vyzývam vládu, aby toto opatrenie nezavádzala, kým jasne nepovie, z čoho takýto výpadok peňazí na zdravotnú starostlivosť nahradí,“ dodáva expert KDH pre zdravotníctvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies