Zvolenská bude pre tender na záchranky čeliť v parlamente odvolávaniu

NETKY.SK • 18 Október 2013, 13:23 • 2 min
Zvolenská bude pre tender na záchranky čeliť v parlamente odvolávaniu

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) bude pre tender na záchranky v parlamente po prvý raz čeliť odvolávaniu. Opoziční poslanci dnes doručili do Národnej rady návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze aj s potrebnými podpismi. Tá sa tak musí uskutočniť do siedmich dní.

slovakia

left justify in out

Opozícia kritizuje, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali pôvodné licencie. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

Návrh na odvolanie Zvolenskej podpísalo podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného 40 poslancov naprieč celému opozičnému spektru. "Zo zistení, ktoré máme z poslaneckého prieskumu, je nad slnko jasnejšie, že výberová komisia ministerstva pochybila, vysokí úradníci zanedbali svoje povinnosti a je jasné, že pani ministerka Zvolenská nekonala, keď konať mala. Tým nesie priamu politickú zodpovednosť za päťdňový výpadok záchranného systému na Slovensku," povedal Novotný, ktorý nemieni nechať zamiesť túto kauzu pod koberec. Podľa neho a tiež podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) došlo k ohrozeniu zdravia a života ľudí. Uhliarik tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva zlyhalo vo svojej úlohe zabezpečiť včasnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov. "Je to absolútna nehoráznosť a napľutie do tváre našich občanov, ktorí si platia zdravotné poistenie," vyhlásil Uhliarik, podľa ktorého Zvolenská nemá riadiť rezort zdravotníctva.

Šéfka rezortu Zvolenská už minulý týždeň reagovala, že žiadny dôvod na svoje odvolávanie nevidí. "Zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou," poznamenala. Predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD) po poslaneckom prieskume na ministerstve zdôraznil, že pokiaľ by sa v rámci výberového konania postupovalo inak, došlo by k porušeniu zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies