Zvolení kandidáti nemajú skúsenosti s prácou na ústavnom súde

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 12:10 • 2 min
Zvolení kandidáti nemajú skúsenosti s prácou na ústavnom súde

BRATISLAVA - Medzi päticou kandidátov na ústavných sudcov, ktorých vybral parlament, nie je ani jeden, ktorý by sa vo svojej doterajšej profesionálnej kariére venoval priamo ústavnému právu a nikto zo zvolených ani v minulosti na Ústavnom súde (ÚS) SR nepôsobil.

slovakia

left justify in out

Medzi nezvolenými kandidátmi takí ľudia boli. Ján Mazák bol v minulosti poradcom, sudcom a napokon aj predsedom ústavného súdu. Bol aj generálnym advokátom na Súdnom dvore Európskych spoločenstiev a prvým generálnym advokátom Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu. Ján Drgonec bol sudcom ústavného súdu a vydal aj knižný komentár k ústave. Peter Kresák bol sudcom ešte federálneho československého ústavného súdu, podieľal sa aj na príprave ústavy. Okrem toho zastupoval Slovensko aj pred Európskym súdom pre ľudské práva, kde často rozhodujú o prípadoch sťažovateľov, ktorí neuspeli pred ústavným súdom. Ďalší neúspešný kandidát na sudcu ÚS Ján Šikuta doteraz pôsobí ako dosluhujúci sudca ESĽP. Žiadny kandidát z tejto štvorky však pred poslancami slovenského parlamentu nedostal dostatočnú podporu, aby ho odporučili prezidentovi na vymenovanie za ústavného sudcu. "Nemá význam to komentovať, každý si utvorí názor sám. Samozrejme, odmietnutie takých kapacít, ako je pán Šikuta a pán Mazák, či ďalší - to hovorí samo za seba," poznamenal Kresák.

 

Drgonec hodnotí výsledok volieb tak, že strana Smer-SD sa vydala cestou, že súčasťou kariérneho postupu sudcu má byť vycestovanie alebo zakotvenie na ústavnom súde. "Podľa môjho názoru je to spôsob likvidácie ústavného súdu, pretože prvým predpokladom, ktorý nevyhnutne musí ústavný súd spĺňať, aby mohol vykonávať tú funkciu, na ktorú je zriadený, je odbornosť," vyhlásil Drgonec. Tu sa podľa neho nahrádza odbornosť pevnými putami ani nie s politickou stranou, ale s jej lídrami. 

 

Poslanci v tajnej voľbe zvolili vo štvrtok piatich kandidátov na sudcov ÚS SR. Zvolenými kandidátmi sú s 84 hlasmi Imrich Volkai (predseda Krajského súdu v Košiciach, navrhnutý dekankou Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Jana Baricová (sudkyňa Najvyššieho súdu SR, navrhnutá predsedom domovského súdu) so 78 hlasmi, Ján Bernát (sudca Krajského súdu v Nitre, navrhnutý generálnym prokurátorom) získal 78 hlasov, Miroslav Duriš (notár, navrhnutý Notárskou komorou) so 77 hlasmi a Eva Fulcová (predsedníčka OS Bratislava I., navrhnutá dekanom Právnickej fakulty Univerzity Komenského Bratislava a prezidentom Notárskej komory SR) dostala 79 hlasov. Na tajnej voľbe sa zúčastnilo 131 poslancov. Poslanci mali vybrať šiestich kandidátov, z ktorých prezident za ústavných sudcov vymenuje troch. Keďže chýbajúceho šiesteho kandidáta poslanci nezvolili ani v opakovanej voľbe, na májovej schôdzi parlamentu sa uskutočnia nové voľby, na ktorých rozhodnú o poslednom nominantovi. 

Funkčné obdobie troch sudcov ústavného súdu Jána Auxta, Juraja Horvátha a Jána Lubyho uplynie 4. júla 2014. O ich pozície sa v parlamente uchádzalo 13 kandidátov. Neuspeli kandidáti Rudolf Čirč, Ján Drgonec, Peter Filip, Vladimír Horváth, Peter Kresák, Ján Mazák, Robert Schronk a Ján Šikuta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona