Zvolen bude prvým mestom v Európe s autobusmi na skvapalnený zemný plyn

NETKY.SK • 1 November 2016, 19:41 • 2 min
Zvolen bude prvým mestom v Európe s autobusmi na skvapalnený zemný plyn

ZVOLEN - Mesto Zvolen a spoločnosť SAD Zvolen budú realizátormi pilotnej európskej prevádzky 15 LNG autobusov a jednej LNG čerpacej stanice.

slovakia

left justify in out

Projekt s názvom LNGAFT – Liquefied Natural Gas as Alternative Fuel for Transport (Skvapalnený zemný plyn ako alternatívne palivo pre dopravu), ktorý pilotnú prevádzku zastrešuje, je spolufinancovaný Európskou úniou z nástroja CEF (Connecting Europe Facility) sumou viac ako 4,15 milióna eur. Zodpovedným za koordináciu projektu je európske zoskupenie hospodárskych záujmov Danube LNG.

 

Projekt LNGAFT napĺňa Smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2014/94/EÚ z 22. októbra 2014 o zavádzaní infraštruktúry pre alternatívne palivá a definuje spoločný rámec opatrení na využitie infraštruktúry pre alternatívne palivá v Európskej únii, aby sa minimalizovala závislosť od ropy a zmiernil negatívny vplyv dopravy na životné prostredie.

 

Projekt LNGAFT počas 39 mesiacov (október 2016 – december 2019) výrazne zvýši poznatky o problematike ekologickej verejnej dopravy a navrhne opatrenia, ktoré povedú k dekarbonizácii a ekologizácii verejnej dopravy. Cieľom projektu je podporiť využívanie alternatívneho paliva LNG na cestách v celej Európe - predovšetkým na Slovensku a v susedných krajinách, a preto významne prispieva k európskej stratégii zavádzania alternatívnych palív.

 

„Som nesmierne rada, že práve naše mesto môže pomôcť k zavedeniu nového ekologického paliva do praxe, a to dokonca v celoeurópskom meradle,“ zhodnotila účasť mesta Zvolen v projekte primátorka Lenka Balkovičová.

 

Pilotný projekt bude prostredníctvom vyhodnotenia dát a nadobudnutými skúsenosťami prevádzkovateľa LNG technológiou prispievať k ich inovácii a vytvoreniu poznatkovej bázy pre ďalší rozvoj tejto technológie na Slovensku. Konsolidované výsledky budú publikované na národnej i európskej úrovni a budú obsahovať plán v prvom rade pre regionálnu a národnú politiku na slovenskom trhu a budú prípadne aplikované pre ostatné členské štáty podporujúce rozhodnutia na národnej a nadnárodnej úrovni o skvapalnenom zemnom plyne pre cestnú dopravu a infraštruktúru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies