Zvolen bojuje s nezamestnanosťou, ulice budú strážiť rómske hliadky

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 12:58 • 2 min
Zvolen bojuje s nezamestnanosťou, ulice budú strážiť rómske hliadky

ZVOLEN - Od 1. júla spustilo mesto Zvolen pilotný projekt občianskych hliadok. Ide o predvoj projektu rómskych občianskych hliadok, ktorý by mal koncom roka odštartovať ako súčasť národného projektu Zamestnanosť.

slovakia

left justify in out

Mesto sa rozhodlo v spolupráci s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny projekt v upravenej forme odskúšať už v lete, pričom vybralo osem aktivačných pracovníkov, ktorí prešli školením. Dnes sa už štyria z nich pohybujú po uliciach a pomáhajú občanom. Sú pravou rukou policajtov, pohybujú sa po uliciach a dohliadajú na bezpečnosť okoloidúcich.

 

Gestor projektu na Mestskom úrade (MsÚ) vo Zvolene Jozef Čillík hovorí, že by mali pomáhať napríklad starším ľuďom a mamičkám s vystupovaním a nastupovaním do MHD, dohliadať na starých a chorých v prílišnom teple, nahlasovať čierne skládky alebo dozerať na celkový poriadok v meste a o všetkom podávať hlásenia. „Plnia si len občiansku povinnosť, nerobia nič navyše, čo by mali robiť aj občania,“ dodáva Čillík. „Niektorí ľudia sa policajtom boja problémy hlásiť, ale nám povedia,“ hovorí členka občianskej hliadky, ktorá sa ráno vydáva do terénu.

 

Keďže ide o aktivačných pracovníkov, teda občanov z radov dlhodobo nezamestnaných, mnohí už podľa Čillíka stratili pracovné návyky a do pracovného života sa im vracia ťažšie. Napriek tomu majú o prácu záujem – vidia šancu v pripravovanom projekte rómskych občianskych hliadok. Tam by už mohli pracovať na plný úväzok a byť tým pádom lepšie ohodnotení.

 

Rómske občianske hliadky by mali dozerať predovšetkým na život občanov z marginalizovaných skupín a sami by z týchto skupín mali pochádzať. Práve vďaka ich dobrej znalosti komunity by podľa metodiky projektu mala fungovať ich prirodzená autorita. Aká bude nakoniec realita, sa ešte uvidí. Faktom je, že mesto chce do svojich projektov nezamestnaných čoraz viac zapájať. V budúcnosti by Zvolen mohol mať vlastný komunálny podnik, ktorý by práve nezamestnaným poskytoval pracovné príležitosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies